}

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, December 31, 2011

Berakhir sudah 2011

Assalamualaikum....


diam xdiam, hari ni hari terakhir dalam kalendar masihi iaitu 31 december 2011. sedar atau tidak, itulah yg harus kite lalui. tahun depan menjelang tiba. perancangan hanya berpaksikan Allah yg esa. kita hanya merancang, Allah yg tentukan.

Alhamdulillah, hampir 2tahun aku bekerja di sebuah syarikat yang ternama di Malaysia. dimana aku juga membesar dengannya. byk yg aku dah belajar ape itu erti kehidupan. suka duka dikongsi bersama.

mencari identiti diri bukan suatu kerja mudah untuk dinilai dari sudut mata. ia perlu didalami hingga ke hati. apa yang aku impikan selama ini untuk sambung belajar telah terkabul. Alhamdulillah. minta dipermudahkan olehNya untuk aku harungi hari2 mendatang dgn penuh ikhlas dan istiqomah.

byk lagi yang aku belum temui. mencari rentak dalam arus usia yg meningkat tinggi. matlamat yg dicari. tercapaikah ia? jika diberi keizinan dan usaha yg berterusan, insyaAllah akan termakbul segala hajat.

2011, titik tolak jatuh bangun seorang hamba yg inginkan kebahagiaan kelak. mengenal erti hidup. mempelajari selok belok liku2 kehidupan. mengenal erti susah dan senang, sebagai persiapan masa mendatang.

usia semakin mencemburui kita, menghaus sisa2 lepas, mencambah usia matang. menerbitkan aura insaniah dalam diri.

tentang kebahagiaan, aku ingin kan seorang wanita yg mampu mengiasiku dikala susah dikala senang dan menerimaku seadanya. mengenali antara satu sama lain, membina sebuah masjid. InsyaAllah, hubungan yang akan terjalin akan disulam dengan keredhaan Allah. mencari permata yang bakal menghiasi takha dihati. InsyaAllah.

Ingat, jgn dibuai mimpi yg xkan menjadi realiti. hidup mesti diteruskan. masalah harus diselesaikan. permulaan harus ditamatkan.

semoga tahun 2011 memberi seribu satu pengalaman yang berharga untuk dibawa ke tahun2 yg berikutnya. usah kenal apa itu putus asa. terus dan terus berusaha untuk menghapai kebahagiaan diDunia dan di Akhirat kelak. InsyaAllah......


untuk AWAK

Anda yang saya gelarkan AWAK...



saya xpandai nak berkata - kata ...

cukup la dengan awak dengar lagu ni dengan penuh teliti .. awk akn faham maksud isi hati sy :)










p/s : gunakan headphone jika ingin lebih jelas :P

Tuesday, December 27, 2011

Friday, December 23, 2011

Seminggu sebelum.....

Assalamualaikum...

lame xmenuliskan. rindu plak nk menulis. byk bnde sy lalui spanjang last entry sy. suke dan duka. itu dan ini. begitu dan begini. dari kawan2 smpi la diri sndiri.

cinta itu buta. betul ke? hehe

malas la nk ckp pasal cinta. tunggu dah confirm baru bley cite.

skrg cite psl org lain dulu.

ok, my bbf sy, Hazira farhana. sile refer previous entry. aritu die ckp dah nk tunang dgn A, last2 die xjadi tunang dgn A, sbb die kembali kpd si B. sy pn xfaham apa yang kawan sy fikirkan sbnrnye. terpulanglah pada die untuk mencorakkan masa depannya. tapi kesian kt laki A. xpe, biakan lah mereke dgn masalah mereka. sy cume support die dr belakang :)

diri sndiri pulak. Alhamdulillah sudah abis exam. susah xsusah sgt, senang pn xsenang sgt. boley la. rase lege sgt selepas menyiapkan assignment dan exam hari tu. so, main game la setiap mlm.

mggu ni sgt bz. setiap mlm ade xtvt lua. dh tgh mlm baru blk rmh. gara2 training boling. xde la hebat. cmne nk cari tuning terbaik utk main. tapi masih hampeh. x consistent. xpe, blk kg nnt, main puas2 dan cari tuning yg betul. hehe.

ape lagi ea? tu je la dulu. yg lain sume privacy. xbley dibaca oleh org lain. hehe.

byk bnde dah dilalui tp sudah lepas. mls nk update sbb sudah ade yg latest. hehe

ok. papepun hidup mst diteruskan ye. jaga diri jaga kesihatan dan Fi amanillah. salam

p/s : jadilah diri sendiri :)

Tuesday, December 6, 2011

Dedikasi untuk Hazira




Assalamualaikum ....

Dedikasi ini saya tujukan khas untuk seorang sahabat saya cik "Norhazirah Farhana binti Ezuha" org lain xboleh kacau! ^_^

salam zira, kenal aku lagi x? hehehe. aku kawan dengan ko sejak kite sekolah lagi. sekolah kebangsaan dan sekolah agama sama2. kite main same2 dgn ko. gurau dan byk bnde kite buat same2...

aku masih ingat lagi yg ko ajar akmal n irman bahasa cina untuk ejek aku. mentang2 la aku xphm 1 bnde pun. tp xpe, aku ade bahasa sendiri nk ejek balik. hahaha.

ko dan aku same2 pengawas. merotan sana sini bdk2 yg nakal tanpa belas kasihan. kdg kesian aku tgk bdk2 tuu kene marah dgn ko. hihi.

aku masih ingat lagi tudung labuh ko tu. oh! baeknye la die ni kan. yg paling best, ko la pengawas tunggal yg slalu dtg lmbat ke skola. pengawas yg hari2 kene tahan dgn pengawas. ko dtg lmbt bkn sbb ko abis skola cine lmbat, aku masih igt, ko abis skola cine kol 12.30 kot, tp ko tdo dulu kt rmh sblm dtg skola agama. hahaha.

dari dulu lagi aku dh nmpk ciri2 kedoktoran dlm diri ko. mgkin cume ko je yg xperasan. keterujaan ko belajar Bio mendorong ko nk jadi sebahagian dari dunia perubatan. gaya ko marah kwn2 kite yg isap rokok. fuh! sungguh garang. mmg patut ko jd nurse skrg ni. hehe.

aku suke dgr ko bercerita, sgt seronok ok! yg paling best ko pnye "gelak", xde sape boleh lawan. hehe. mmg sronok la dgr ko brcerite. sgt bersungguh2 ok! sbb tu aku slalu suruh ko bercerita dan aku jadi pendengar yg setie. satu kepuasan bagi aku juga untuk mendengarnye. hehe.

sebenarnye ade 1 bende aku rahsiekan dr pengetahuan ko. aku takut nk bgtau ko sbb waktu tu mmg xsesuai untuk aku bgtau. aku akn bgtau lpas kite jmpe klau ade mase, InsyaAllah. aku pun dah lme xjmpe ko ni. rndu nk dgr ko pnye gelak secara live! hehe

aku nk ko tahu, ko la satu2 nye kawan yg aku xrase boring bile bersembang. ko fun, sweet, bersungguh2, boleh bwak bersembang dan yg paling penting, aku sangat selesa kawan dengan ko.

skrg ni dah xmacam zaman kite skola dulu lagi. aku dlm dunie aku, dan ko dgn dunie ko. kite hidup dalam dunie berbeza. hnye telefon menjadi meneman buat masa ini. kite dah menghampiri ke dunie rumahtangga. tiada lagi perjumpaan lepas ni. masing2 dah mulekan hidup baru yg masuk ke gerbang berumah tangga.

Lepas ni ko dah jadi milik orang. mungkin dah xmcm dulu kn. walaupun pasni ko dh xboleh nk itu dan ini, tapi 1 bnde aku nk minta dari ko, walaupun ko dah kawin, harap ko xlupekan kitorg ea. keep it touch smpi bile2 k.

the last one, aku nak ucapkan terima kasih kt ko sbb sudi jadi kawan rapat aku sejak dulu smpi hari ini. terima kasih sbb sudi jadi peneman aku bile aku boring, aku ade masalah, n mcm2 lagi. terime kasih sbb sudi cerite hal ko kt aku. terima kasih sbb jadikan aku pndengar tetap ko.

terima kasih sbb ko percaya kat aku.



p/s : Salam sahabat .................

Sunday, December 4, 2011

Lagi tentang FaceBook

Assalamualaikum...

ok, smlm cite psl facebook. so, hr ni pun nk cite psl FB gak. lagi bnde yg xpuas hati dgn user FB ni. nk tau ape?

"What`s on your mind"

bukan ayat ni yg aku xsuke. aku xde masalah lgsg dgn ayat ni. tp, aku ade masalah dgn org yg tulis post yg berdoa kpd Allah dalam FB agar Allah SWT dapat dengar. apekah? kenape lah nk bgtau satu dunia yg korg berdoa dgn Allah SWT. kenape????? aku naik heranlah dgn bdk2 cmni. ape yg nk dibuktikan agaknye ye. ish3


lg 1 bnde yg aku kurg gemar adalah melihatkan kite ni baik gile. anak yg sungguh baik terhadap ibubapanya. ayat puitis aku suka, tp jenis ayat sndiri, yg berbentuk.. ewwww! baiknye la ko ni kan! klau ko baik cmne skalipun, xpyh la nk bgtau kt FB tu yg kite ni baik. yg lagi best, klau ade org reply "sejuk ibu ko mengandungkan ko" mst die puaskan dpt pujian yg cmtu.

hoho! no need to show off lah!! tambah menyampah ade la .. ewww! buat baik xpyh bgtau org lain. tangan kanan derma, tangan kiri pun xtau. ish3

ok.. so far aku bengang dgn bnde2 cmtu la. lain mgkin belum masanya nk bgtau kt sini.

ok, sekian!

Geram dengan user FB...


Assalamualaikum .....

ok, secara jelasnya, saya nak bagitau facebook ni ade keburukan dan kebaikan tersendiri. tetapi, byk keburukan dari kebaikannya. org xnk guna pun kebaikan yg boleh diguna pakai dlm facebook ni.

contoh kebaikan

saling ingat mengingati, sharing is caring, jemputan perkahwinan dan sebagainya.

ok, sy xnk crite bnde yg baik2 psl FB ni. sbb sy tau korg sume tau ape kebaikan FB ni kan. skrg sy nk crite psl keburukan FB ni.

ok, mcm yg biase sume tau. fb ni bley bawak gadoh kan. lain sebar itu dan ini. tapi, 1 bnde je yg sy xpuas hati dgn FB user ni. "GAMBAR". sy bngang kt gadis2 yg comel2, lawa, putih2, cute2, tembam2, gebu2... suke sgt letak gambar dieorg yg sedang ber posing maut. lagi nmpk muke lagi best katenye. klau boleh dgn jerawat skali nmpk.

awak tahu x bende tu xelok. dlm kate kasarnye menyebabkan maksiat. dlm islam sebut "tabarruj". ok, aku nk bgtau korg, zina ni bkn sekadar zina yg gitu2 je tau. mata pun ade zina. namenye zina mata. zina mata ni selalunya laki yg buat. dan perempuan pule lah yg tayang. cukup meluat sy tgk bdk2 skrg yg meletakkan gambar die yg lawa tu sebesar2nya. nk bgtau semua org yg die tu lawa agaknye. korg xseda yg korg dah tayang hak suami korg di khalayak ramai?

wahai aweks yg cun2 diluar sana. jaga lah kelawaan anda hanya untuk suami mu. peliharalah ia dari tontonan umum. klau tu pun tunjuk, maknenye x special lagi la utk suami/bakal suami yg tercinta. ish3! tetibe je bengang gile. xpe2. claim down. nk nasihat, sape la aku utk nasihat bdk2 ni. bdk skrg bkn bley dinasihat. silap hari bulan, kite plak yg kene nasihat. huh!

dh brulang2 kali sy post kt FB psl bnde ni. tp xde yg nk ambil kesah. sgt bngang dgn gambar2 yg cmtu. nk je sy cubit pipi die smpi merah (ok, sy tipu), nk je sy bgtau direct dgn die. tp sy xmampu nk buat cmtu. cukup la sy tegur dgn korg n diri sndiri. igt kawan2, selemah2 iman, tegur dgn hati. klau masih xrase brsalah, ade yg xkena dgn iman korg.

Islam itu indah. peliharalah ia sebaik mungkin agar kita xterpesong. ok, nite!

Tuesday, November 29, 2011

eeeeeee .. geramnye aku!!!!!!!!

Assalamualaikum ...

kenape aku ckap mcm tu? sebab bdk2 Indon. die telah sedut duit kawan2 aku. aku xsalahkan klau dieorg ni kawan dgn bdk2 indon tu. tp yg aku geram, dieorg xsedar2 ke yg bdk2 indon ni cume sedut duit korang je. duit bkn main lagi habis dgn bdk2 indon ni ha. member sndiri xnk belanje. bdk2 indon tu gak yg korng berhabis duit. simpanan korg ntah kemane lah. last2 sape yg untung? 

aku kesian kt korng. tp korg yg xtau nk kesian kt diri korg sndiri. masih xsedar ke? aku nasihat ko kate die ok lah itu lah ini lah kesian lah. ape itu semua?? klau hari2 ajak kluar makan, pastu mkn tmpat mahal2, x ke ambil kesempatan nmenye. korg masih x fikirkan. 

ape lagi la aku nk ckp kt korg ni. nk tolong bkn itu caranya. rmi lagi aweks Malaysia yg korg boleh adjust. aku tau korg sunyi, tp tlg la jgn golongan mereke ni. sedut duit org je taunye. dieorg gunekan korg je kt sini. fikir masa depan, bukan keseronokan didahulukan!

ok, bley dikatekan semua mmbr2 aku yg keje kt tuttttt ade aweks Indon. sangat geram ok! ape ke sengal la dieorg ni dok pilih awek indon. dh xde awek melayu untuk ditackle ke? tau la duit korang, tapi satu kerugian besar la klau ko habiskan duit2 ko untuk aweks yg kesudahannya bukan untuk kahwin. mgkin korg xde calon lagi untuk kahwin buat masa ni. tp salah ke buat simpanan utk masa depan. untuk korg jugak. hadoi, xabis2 bdk indon buat hal kt sini. naik bengang gile plak aku dgn dieorg ni la. 

Hai la kawan, cmne lagi la carenye untuk aku sedarkan diri korg ni. harap2 korg jmpe la cinta sejati rakyat Malaysia. Amin.............

quote : buatlah pelaburan keatas bakal Isterimu

Monday, November 28, 2011

Kenapa Indonesia benci sangat dengan Malaysia

Assalamualaikum ..

baru2 ni kan Malaysia dah dpt kemenangan ke atas timnas Indonesia atau pakusan bola sepak Indonesia. persoalannya. kenapa dieorg ni xsuke sangat dengan orang dan Negara Malaysia?

menurut sumber dari youtube, Indonesia telah mengatakan negara Malaysia menciplak lagu2 dan budaya rakyat Indonesia sejak turun temurun. sebagai contoh, lagu Negaraku lagu kebangsanan Negara Malaysia telah dicuri dari lagu siulan di Indonesia. selain itu juga, lagu burung kakak tua juga telah diciplak oleh pihak Malaysia.

tu baru bab lagu. untuk makanan pula, antara makanan yang popular dikatakan di curi oleh pihak Malaysia adalah Satay. seni kain batik juga turun mendapat tempias yg sama. persoalannya, Malaysia ni pencuri ke???

fakta yg saya nak jelaskan kat sini adalah rakyat Indonesia xboleh terima kenyataan jika negara Indonesia lebih rendah darjatnya jika dibandingkan Malaysia. itu telah dibuktikan dengan jelas dlm mana2 acara yg disertai oleh kedua 2 negara ini.

dari kenalan rakyat indonesia yang bekerja di Malaysia memberitahu, antara sebab kenapa rakyat indonesia sangat xsuke negara Malaysia adalah kerana rakyat Malaysia selalu memandang hina pekerja Indonesia yang bekerja di Malaysia. sebagai contoh, rakyat Indonesia yg bekerja di Negara Malaysia rata2nya bekerja sebagai pembantu rumah dan buruh kasar. seperti sedia maklum, rakyat Indonesia dengan rela hati ingin bekerja seperti itu di negara Malaysia. agensi juga menyediakan pembantu rumah terlatih untuk menjadi suri rumah. persoalannye kenape die pertikaikan? bukankah itu pilihannye sendiri?

Mentaliti rakyat Malaysia yg lumrah untuk menggelar rakyat Indonesia yg bekerja di Malaysia sebagai kuli adalah salah satu faktor. menjenamakan mereka sebagai pekerjaan yg sangat low class. mmg kita akui boleh dikatakan tiada rakyat Malaysia yg menjadi suri rumah. tapi, itulah hakikatnya yng perlu ditanggung oleh rakyat Indonesia.

Selain dari itu, kes Manohara juga menjadi buah mulut rakyat indonesia disana. seperti yg kite dengar, tungku Fakri, kesultanan Kelantan telah mendera Manohara. semakin bencilah rakyat Indonesia terhadap Malasyia.

Sebagai rakyat Malaysia, saya sendiri xsanggup negara tanah tumpah darahku di hina sebegitu rupa. sedar ke x mereka ni? saya percaya, rakyat Indonesia yg bekerja di Malaysia xkurang dari 1juta. boleh dikatakan seluruh negeri di Malaysia ni ada rakyat Indonesia yang bekerja. bersyukur lah sikit wahai rakyat Indonesia. kami disini memberi rezeki pada rakyat kamu, tapi kenapa kami pula yg diherdik dan dihina?

wahai rakyat Indonesia sekalian, pernahkah kamu terfikir, kenapa negara kami Maju? aman dan berkebajikan? kenapa rakyat kamu kerja di negara kami? negara kamu xcukup pekerjaan kah? mentaliti rakyat kamu yg menyebabkan pelabur asing sukar untuk melabur dinegara kamu. berani xbertempat. cuba menegakkan benang yg basah.

Malaysia mempunyai sistem pendidikan, perubatan dan pengurusan yang teratur dan fleksibel. rawatan hospital free kepada pesakit, skim pinjaman pendidikan yg effisyen, pentadbiran yg berkesan. saya yakin, rakyat Indonesia sangat cemburu akan itu. tapi, mereka xakan mengakui kelemahan pentadbiran mereka. tanya sama bapak presiden, kenapa dinegara kamu tiada semua fasiliti seperti di Malaysia. jawapan mudah dari bapak presiden, "negara kita terlalu ramai rakyat"

Wahai rakyat Indonesia, jgn lah terlalu ego dengan sikap kekitaan kamu. semua berpunca dari kamu juga. bukalah mata. pandang kehadapan. fikir nasib rakyat. yang kaya terus kaya dan yang miskin semakin miskin. itulah hakikat yg perlu ditanggung oleh seluruh rakyat Indonesia. selama mana kamu membenci Malaysia, selama itulah kehidupan kamu tidak akan maju. jgn sebok tentang budaya, negara sendiri tercicir dari arus permodenan dunia. rakyat yg mundur dan pemikiran yang dangkal. tak nak belajar dan terus ego dengan memperjuangkan budaya yng entah kemana. sedarlah ........

ntah la, bnde ni akan berlarutan smpi bile pun aku xtau. xpe, biarkan je die sebok mempertahankan bnde yg merepek tu. sampai bile2 pun xmaju la klau fikirkan masa silam. huh!

p/s : my quote "belajar terima kenyataan"


Saturday, November 5, 2011

Jauh kehadapan

banyak benda lagi yang saya masih belum buat. banyak lagi yang saya belum describe. dan banyak lagi yang saya belum temui di dunie ni.

bukan semua benda mudah untuk digapai. usaha adalah kunci untuk mengejar apa yang diimpikan. sapa lah kite tanpe usaha. siapa lah kite pada masa depan jika kite x usaha dari sekarang. even dulu kite xusaha pun kesannya dah nampak sekarang.

susah itu pasti. xde orang yang tidak pernah lalui detik sukar dalam hidupnya. masa depan itu pasti cuma kita tak tahu apa yang akan berlalu. itu rahsie Allah.

perjalanan masih jauh. lambat skit kita akan ditinggalkan. lame lagi masa yang akan kita tempuhi. klau kite rasa skrg ni dah susah, kita silap. byk lagi Allah nak uji kita. nak atau tak kita nk harunnginya.

kadang2 rasa nak jadi macam burung yg boleh terbang ke mana saja. xde bende yg boleh menghalangnya terbang kemana saja. lumrah manusia, terpaksa diturutkan. masih dalam peringkat permulaan bagi memenuhi kehendak hari tua.

mencari itu pasti, menjumpai belum tentu. apa yang kite nak, bukan semuanya dapat. yg penting usaha dan tawakal. itu kerja Allah untuk beri atau tidak. jangan sesekali putus asa. mungkin Allah akan beri diakhirat kelak. InsyaAllah. letakkan Allah pada yang tertinggi.

kesungguhan perlu gitu. jgn sambil lewa buat sesuatu. kelak makan diri dan terbuang begitu. kecap kejayaan dgn usaha lebih mutlak dan berkekalan. lain dgn kejayaan berlandaskan usaha orang lain. nikmat akan hilang begitu sahaja.

Tanggungjawab adalah wajib. pelihara sebaik mungkin. ada balasannya kelak. jangan sesekali abai. itu amanah dari Allah. lebih diberkati jika diikuti.

kehendak dunia. harus diturutkan. jika tidak merana badan. membesar dan belajar - belajar untuk kerjaya - kerjaya untuk keluarga - keluarga sebagai tuntutan. putaran hidup yang tidak pernah berubah.

fikirkan 10 tahun 20 tahun akan datang kita nak jadi apa..... usaha dari sekarang....


p/s: Asignment xsiap lagi dok mengarang yang bukan2 je

Sunday, October 30, 2011

Thanks mom!!

Assalamualaikum sume ....


semua crite tentang mama saya. mama sgt baik dgn anak2nye. sooo sweet tau. tapi kadang2 garang tau . hehe. kenape thanks? sbb mama slalu blanje saye. hehehe.

nak cakap segan. tapi nak cakap jugak. saje nk bagi korang jeles sbb saye ade mama yg paling best. hehe. ok. ni nk buat pengakuan ni. sepanjang saye keje, sy xpernah beli baju kemeja kerje saya sendiri. semua baju2 yg ada dalam loker baju tu, mama yang belikan. hahaha. xcaye? percaye la. ni crite bena, tiada yg benar melainkan yg benar2 blake.

lagi satu pengakuan nak buat. sy ni mmg seorang yg sangat2 memilih dalam berpakaian. asal ade je yg xkene dgn baju tu, mmg saye xkan beli. bukan la maksud sy baju tu rosak. maksud saye klau baju tu lawa sgt pun, klau ade part yg xberkenan sy xkn beli. bkn ngade2 la. tapi dari dulu lagi, mmg sy xpandai beli baju sendiri. hehe

tapi, ade 1 jenis baju yg saye pandai beli dan xpyah mintak advice dr mama. nak tau ape? JERSEY la. hahaha. tu xpyh nk advice2. xpyh pilih2. trus bli je. hehe. sume baju yg saye beli, sume baju jersey. setahun 2 helai je kot baju t-shirt yg saye bli gune perasaan saye. tu pun setelah penat pusing dan give up nk bli baju ape. hehehe.

ok, berbalik kpd topik asal, xsampai sebulan, mama dah belikan 3 helai kemeje untuk kerje. hahaha. sy gak stahun sekali je blikan mama brg yg grand. tu pun mase raye je la. hehe. actually sy xde la mintak baju2 tu. dah mama yg belikan kan, ambik je la. nk tunggu sy beli, fuh!! mmg susah la nk jumpe dgn yg betul2 berkenan. blum tentu bley jmpe dalam sejam. hehe. kasut, smpi stahun xbeli2. sbb xtau ape yg match dgn sye.   payah betul la kan. nnt dah kawen kene bawak bini plak la jadi adviser sy. hehe.

korang ade mama yg best mcm sy x? hehe. ok, bye. 

"sayangilah ibu bapa anda selagi mereka masih ade"

P/S : sorry, pict baju xbley di upload. nnt kantoi dgn bdak office. hehe 

  

Tuesday, October 18, 2011

Belajar oh belajar ....




Assalamualaikum ....

aku dah kehilangan skill belajar. langsung xboleh study sorang2, buat keje sorang2, even nak p class pun tunggu kwn2 smpi bru nk masuk. ape la nk jadi dengan aku ni kan. balaj kemain malas lagi. assignment dah ade 3, presentation lagi, slide lagi. aduh, 1 bnde pon aku xstart lagi ni cmne? some one, tolong la aku buat keje ni. bimbing la aku. malas yg melampau dah penuh dlm diri ni. 

klau on PC rmh tu, layan dr kol 7.30 pas magrib, smpi ke pkl 5pagi xtutup, boleh plak. xngantuk plak. aduh! susah la mcm ni klau perangai aku berterusan. need your advice n motivation la. kene brainwash ni! klau x smpi bile pon aku xberubah. study group kene tubuhkan cepat2 ni. klau x abis la aku hanyut nnt. huh!

hai la rajin. bile la ko nk hadir dlm diri ni. dah puas aku penat mengenangkan malas yg ade dlm diri ni. aku rase kene ade some one yg nk bimbing aku la. bbaru la rajin skit kot. tp still kene ade kawan gak. buat sorg2 xjalan nnt.

hai la malas, pegi la kau jauh2 dlm diri aku ni. aku perlukan rajin waktu ni. rajin ni la yg akan bantu aku buat sume keje. aku rase, kene boss yg suruh aku rajin la. sebab aku takut boss skit. agaknye la. huh! ape la nasib oi.

kagum dgn mamat ni sorang. anak dah 3, bini baru sorang, tapi semangat nk blaja tu, fuh! berkobar2 tu. siap bini die tolong die skali. bincang same2. tolong menolong. fuh! best gile dpt bini cam gitu. tapi aku mane ade bini nk mintak tolong. aduh! aku rase die dah siap 1 assignment la. cume die xtunjuk kt orang. takut kene tiru la tu. huhu.

ade sorg abg ni pun dah tue skit la. bukan la tue cmne. cume usia nk blaja tu dah tue la. prtengahan 30. anak pun 3 la rasenye. tp masih lagi nk blaja. nk get best achieve agaknye. Alhamdulillah. masih lagi nk mencari ilmu.

Tapi aku??? umo baru blablabla.. tapi soh blaja pon dah malas .. buat assignment malas.. assignment baru 30% ... final 70%  tu!!! camne nk bace buku klau dah malas!!!!!!!!!!!!!!!!

Ya Allah, kau jadikan lah aku seorang pelajar yang rajin. kau berilah aku kekuatan untuk mengharungi zaman belajarku ini. klau permudahkan lah segala urusan pembelajaran aku ini. kau jadikanlah aku seorang yang kuat daya pemikirannya. kuatkanlah matlamat aku untuk menghabiskan zaman belajarku ini dan mendapat kecemerlangan dlm hidup di Dunia dan di Akhirat kelak. Amin............

p/s: Really2 need someone who can help me for my further study :(

Friday, October 14, 2011

Jumaat yang ditunggu-tunggu

Assalamualaikum ...

ok, hari ni hari Juamaat. mcm biase la. semua orang yg bekerje secare normal, akan rase seronok pada hari jumaat, walaupun ade yg kene keje hr sabtu tu. tapi mmg rase best la hari jumaat ni. kerje pun kejap2 je. dulu time aku praktikal, petang jumaat dah xkeje dah. hehe. dieorg siap makn badminton petang jumaat. biase la tu. bley dikatekan sume buat cmtu gak kan. hehe.

mcm aku ni, Jumaat best sebab petang blk kg. hehehe. keje nk blk kg je la kau ni. bukan kah melawat keluarge di kg sangat dituntut. alasan nk blk kg. ok, cite blk kg dah abis. cite di office plak. klau kt office aku skrg ni. dah mcm2 evolusi berlaku. mule2 tgh hr main CS. pastu main chess, pastu skrg ni main Red Alert plak. pasni xtau ape plak. tunggu ade je game baru nnt tuka la kot hehe.

Apepon Jumaat ni penghulu segala hari. sbb tu la bace Yassin pun surau buat mlm Jumaat. selain itu, solat Jumaat dilakukan pd hari jumaat juga. hehe. oklah. selamat menjalani ibadah seharian terutamanya pd hari Jumaat.

P/S: Hari ni Jumaat, esok ade class. nk blk xnk, nk blk xnk. ehmmmmmmmmmm.. ?

Thursday, October 13, 2011

Boros dan aku berkawan baik

Assalamualaikum ....

ok, korang kenal boros x? minggu ni aku kawan baik dgn boros tu. die mmg jahat skit. kaki kikis duit aku je. hampeh btul die tu kan. dlm mase 3 hari je, die dah gunekan duit aku almost RM60. untuk makan mlm je tau. siap belum lagi. so, klau total 3 hr ni aku dah abis dkat 100 jugak untuk mengisi perut aku ni ha. ni sume keje abg boros. aduh! dah la xde duit. ko buat aku xde duit lagi.

seyes sungguh ni xde duit. sbb aku sedang blaja menyimpan secare extreme. so, awl2 lagi dh klua kn dulu duit aku. klau ade baki dlm tu kompom2 la aku gune. ok, tu 3 hari pnye cite. ni pun sbb rmh pnye pasal. bley plak air xde. aku dah la suke masak. ko xde air kenape? cmne nk masak klau xde air kan. last2 makan lua. dah mkn luar bkn nye nk makan yg biase2. kawan dgn org kaye agaknye. mkn nk kt ikan bakar lah, sea food la, exotic la. fuh!! melayang duit aku. ok, nk xnk mggu ni aku kene stop buat bnde2 yg mmbolehkan duit aku bangkrap. harap2 bley control. ye la tu. korang tegur2 la aku klau aku berbelanje melebihi kemampuan aku ye. hehe.

jimat cermat budaya kita. hahahha. ntah la der. bley xbley xtau lagi. hehe. ok. bye. aku nk p keje. hrp2 bdk ofis xbace bnde yg si Deen hack FB aku. malu der  ..malu !!!!! hahahaha

Tuesday, October 11, 2011

Wanita dan kerjaya

Assalamualaikum ...

kenape tajuk ni? sbb aku nk tanye korang la pasal tajuk ni. ok? what are you think about it?

ok, sebenarnye aku trfikir nk buat entry ni sbb kt office aku tu, certain staff perempuan, balik rumah kemain lambat lagi. aku pun terfikirlah. mereke ni xde anak nak dijage ke ? xde suami nk dilayan ke? kesian anak2 mereke kt rmh tu kan. parent blk pun dah malam. nk manje2 pun xboleh agaknye kan. huhu.

aku tau la dieorg bukan sengaje buat cmni. tp bile aku fikir blk dlm diri aku nnt. aku pun nk anak juge. dah ade anak nk jage juge. so, bdk2 tu nk letak kt mane? zaman skrg ni laki bini kene keje. klau xkeje fuh!! sakit wooo! kesian kan dieorg. kurang skit la kasih sayang tu. nasib baik weekend ade. klau keje gak aku xtau la nk ckp ape. 

so, kepade ibu2 diluar sane, jage lah anak anda dengan kasih sayang yg mencukupi. layan lah suami dgn layanan istimewa. klau institusi rumah x dijage, abis la jwbnye. harap2 famlily aku esok xde la smpi jd bnde2 yg x diingini. Amin ........ hehe.

p/s : Bak kate Ayahanda dlm crite bini-biniku gangster, " SUAMI DIUTAMAKAN, PENCAPAIAN DIDAHULUKAN"

Kembali ke Sekolah!!

Assalamualaikum. 

lame x update kan. fyi, aku mmg xsuke sgt update waktu weekend. ye la kan, name pun weekend. nak menaip2 ni, fuh! cukup malas ok! lg 1 sbb weekend byk bnde nk buat. smpi rase rugi je klau bazir mase time weekend ni. hahaha.

ok, berbalik kpd tajuk entry, now, i declare you as new student. yeah!! 1st day je dah kalut. pas subuh tdo blk. pastu kelangkabut bgn lambat. class kol 8am, aku bgn kol 7.50am. hambik kau. ala kadar je la bersiap2. baju cari dah xde yg bersih, aku pakai je Jersey MU p class. hahaha.

smpi compom2 la dah lewat. msuk class dh penuh dah. masuk2 dah kene sound dgn tutor tu sbb pki baju MU. rupe2 nye die die hard Barcelona FC da. patut la die marah. laki die kt rmh siap update score lagi time sbb ade friendly pagi tu kan. ok, abis class 1st. tnye kwn2, rupe2nye class 1st td aku salah kelas da. hampeh btul!! hahaha. tp xpe, rmi je yg salah class td. hehe. 2nd class plak. tunggu punye tunggu punye tunggu, skali class batal da. hampeh btul. penat je tunggu. kene ganti mggu ni plak tu. huh! lepak2 sat kt kedai mamak, masuk 3rd class kol 1230pm. time tu dah ngantuk gile2 dah. ternguap2 kt blkg class. nk je tdo. tp ku gagah kan diri. tepat kol 1430, aku dgn pantas kemas beg dan pulang. kesimpulan utk hari tu, aku masih xpaham lagi. seyes otak dah berkarat nk buat assignment. hoho!

Kembalikanlah semangat aku untuk belajar. Amin.....

Friday, October 7, 2011

BAJET 2012

Assalamualikum sume....

korang dah dengar bajet 2012? mst dah kan. so, cmne? best xbest? mst la ade pro dan kontra nye. ade yg suke, ade yg duke. ade yg bersyukur, ade yg mengungkit. ade yg biase2 je dan ade yg obsess.

ok. tahun ni Blog ZooLHeaLmE xde bajet ape2. sebab ape xde pape. sebab bajet 2011 pun langsung xbley pki. hahaha. so, tahun ni dah mls nk buat ape2 bajet. hehehe.. nk tau ape bajet Blog ZooLHeaLmE tahun lepas? sila klik sini

ha, itu sebab la this year mls nk buat bajet ape2 pun. yg penting, hidup kene sentiase bajet. jgn over bajet. nnt susah. hehe.

ok. esok aku nak pegi skola tempat belajar la utk mulakan kehidupan aku yg baru sebagai seorang pelajar University. sila doakan aku utk terus belajar hingga menggenggam segulung kertas yang dipanggil SIJIL yang amat berharga sekali.

Sepantas kilat

Assalamualaikum..

Sedar xsedar dah 23 tahun aku hidup kat muka bumi ni kan. rase kejap je. baru semalam main nyorok2 dgn geng skola agame. tapi hari ni aku dah punyai career aku sendiri.

cube korang bayangkan, usia 8 tahun korang, cmne rupe korang aganknye ye? cute x? hehehe. mst la cute miut pnye. ye la kan. muke masih bergetah lagi. xde luke sane dan sini. masih gebu je kan. rase nk cubit pipi masing2 klau bley time tu.

bile di kenang blk dunie skola kebangsaan aku dulu, that a lot of thing yg kami buat, kami main, kami kumpul. evolusi zaman kanak2 sekarg ni pun dah byk berubah. senang cite, ape kite main dulu, budak2 skrg dah xbrape nak main, dan budak skrg pnye mainan, xde pada zaman kite dulu.

jika diberi peluang kembali ke masa lalu, kan ku ubah sejarah hidup aku. tapi bnde tu xkn terjadi. hehe. aku bukanlah bdk kg mcm bdk2 kg yg lain. byk main dlm rmh dr luar rmh. kwn pun kt skola je. sbb aku xsuke merayau2 bile cuti. dok umah tgk tv lg best. huhu. cmtu la cite nye. so, stakat ni, bley kaitkan dgn kehidupan skrg?

ok, sekarang cube korang fikirkan, dimane korang 10tahun akan datang. sape yg belum kawen tu mst kawen gak kan. dapat anak, dan mungkkin anak tu dah skola. time tu dah bli rmh blum? ehmm. hutang dah abis bayar blum? cmne plak dgn taraf hidup. tambah baik ke tambah mendesak?

kesimpulannye, kite kene berfikir dr sekarang untuk 10 tahun akan datang. klau mase kecik tu kite dah bersungguh dan tahu target kite nk jadi ape, aku igt kite ni dah dok bace buku xhenti2 kot. hehe.

P/S : Mesin masa xkan tercipta sampai akhir zaman. pecayelah!

Thursday, October 6, 2011

Jauh lagi perjalananku


Assalamualaikum kawan2 ...

bile termenung sorang diri, mmg cmni la tajuk yg akan klua. ye la kan, byk lagi yg aku belum describe. sume bende aku nk explore. Jauh lagi bagi aku nak kecapi itu dan ini. long2  journey.

Blaja pun baru nak start. 4 tahun lagi habis la. fuh!!!!!!!!! lame lagi tu tuan2 dan puan2. umo skrg lewat 23. orang lain sume dah ade degree, aku baru la klang kabut nk ambik. dieorg dh boleh mule mencari rentak kehidupan sedang aku mencari hala tuju.

klau abis blaja 4 tahun lagi. kawen bile la gamaknye ye. xboleh nk cakap ok. duit byk habis untuk blaja ni. aku harap blaja ni adalah suatu pengorbanan besa untuk aku dpt lebih dimasa akan datang nnt. 10tahun lagi, aku nk bli rmh sebijik! InsyaAllah. kalau hidup ni dah stabil ape salahnye.

Mia buah hati ku skrg ni baru setahun. 4 tahun lagi mst la de dah skola. rase mcm lame gile je 4 tahun tu. tau2 Mia dah ade adik baru plak. kan3. fuh!!!!! sekali lagi mengenangkan perjalanan yg harus aku tempuhi.

P/S : Bukan senang nak jadi senang

Wednesday, October 5, 2011

Jimat? entah la ..


Aassalamualaikum sume.. selamat pagi juga...

Ok! today, i would like to talking about JIMAT. sebenarnye jimat cermat ni xde la susah sgt nk buat. cume aku je ni ha xreti2 nk berjimat. asal member ajak tengok kawan je layan, asal ajak makan kt tmpet exclusive je ikut. so, cmni nk jimat klau cmni. kdg2 grrr gak. tp bile kawan ajak, xde pun perasaan menolak, perasaan membazir ade. aduh! cmne nk buat ni. duit bln ni sgt2 limited ok. sudah habis la senang cite. aku pun xtau p mane sgt. hehehe. klau aku trace satu persatu. belum tentu aku nak jimat cermat pastu. smlm je dah klua byk RM sbb ikutkan kawan2.

hr ni bru 5 hr bln, next gaji 20+. so, tggal 15+ hari lagi nk gaji. lame lagi ok! tu la. klau dah klua xberingat. itu nk bli, ini nak beli. tggal menunggu je la hr demi hari. huhu. ok! from now on, i`ll try to JIMAT CERMAT and buy only needed things. cube untuk tolak pelawaan orang.

P/S "JIMAT CERMAT AMALAN KITA" mate tengok atas, tangan kt bahu

Tuesday, October 4, 2011

Diluar dunia Realiti


Assamualaikum sume..

Ape yg diluar pemikiran realiti? korang penah bace x previous post aku pasal buku Fakta dan Novel. itu la senebarnye aku nk cube ulang kaji balik hehe. konsep yang same tp medium yg berbeza.

ok, yg lepas aku byk tulis cerita psal korea lah, cerita Fiction dan Movie2 kt wayang, Novel Cinta dan Buku2 Fakta dan berdasarkan kajian alhi2 yg berkenaan. Sekarang aku nk ulang bende same melalui MUSIC pula. ok, klau korang dgr lagu jiwang. ape korang rase. tetapi klau korang feeling lagu tu dan cube masuk dlm dunia Lirik yang serba fusion dan gerak melodi yg begitu smooth, korang akan dapat rase ape yang aku rase. hehe. tetibe je kan nk berceritetentang ini cerita. camni citnye

Aku tertido awal mlm td. kol 10 something dah trtdo dah. seb baik dah solat Isyak. nk dijadikan crite, aku terjage kol 3pagi. boring punye pasal, aku pon layan la Radio. memandangkan HP aku tu baru format, kene la search 1 demi 1 channel yg ade. dgr la 1 1 dan boleh dikatekan, semua channel aku nk stop dgr smpi habis. sume lagu2 nostalgic btul la. kalu meletop2 zaman aku kecik2 ade, lagu zaman blaja ade. mmg best la sume klau nk diikut kn. pki earphone then feeling al sume lagu2 tu.
 
Ok, berbalik kpd tajuk kite pagi ni. melalui byte2 lagu dimainkan tu, terutamanya lagu2 mat salleh, aku rase something je. tetibe kadang2 rase diri ni kt Euro, dgr lagu winter sonata ade kt korea plak. dgr lagu Boy zone, BSB, Westlife, Fuh!! memang melancong sakan aku pagi ni. hehe. pagi td juge dgr lagu Irwanshah pencinta wanita, dah jatuh hati plak dah. hahaha. cmtu la keadaan nye. hihi.

untuk menghangatkan lagi bende ni, aku dah nk launch 1 mission, iaitu "Rona rona kehidupan", iaitu mengumpulkan lagu2 lame yg meletop abis dan akn membuatkan kite terbuai dgn bait2 ayat dlm lagu mereke. operasi bermula lepas waktu kere kot hehe. siap la lappy office aku kerjekan untuk mendownload. hehe

ok bye! aku nak p kene ni. nk dtg awal. hehe



Monday, October 3, 2011

Finally, I got it!


Assalamualaikum ... ok ... bende besa ni la yg saye dapat tgh hr td. mst la beli. xkn curi kot. hehe. ok, start crite ea. pagi td mundar dan mandir nk p kL ke nk lepak kg smpi cukup haul. mmbr dah ajak xsedap plak. sharp kol 10 pagi aku grak  la meninggalkan kg halaman :'( brenti kt rmh sewe sat ltak barang dan trus p rmh kawan. dh jmpe kawan trus je menuru ke Bandaraya Metropolitan yg sesak dengan kipokrit. lokasi, Plaza Law Yatt next to Bukit Bintang. omputih ckp Star Hill.

sebenarnye mmg dah lame sgt aku nk beli bnde ni. nk tunggu harge turun x turun2. member bkn main rmi kt Western Digital, tp sorang pon xnk order kan aku pnye HD. ape bley buat. tp xpe lah. yg penting aku dah ade 1. sebijik cm kt atas tu ha. cantik x? mcm I phone 5 kan  puih!!! tujuan aku bli sbb aku nk transfer semua movie2 yg ade dlm PC rumah, PC office, Lappy aku, Lappy office. dengan Movie2 yg bersepah2 dlm 4 bnde ni, menyebabkan 4 bende ni mnjadi slow n lembab. loading kemain lame lagi. nk on kan saje makan mase 5 ke 10 minit. fuh! sgt lame ok! harap2 pas pidahkan sume movie2 ni dlm EHD aku, laju la skit. klau xbley gak aku format je. huh!


nak tengook cara pegang pule?











hah! camtu la care pegang Iphone 5

ok, selain dr tu, aku bli gak pendrive, card reader n lappy skin. mst la pict MU. kehkeh! ok, blk dlm keadaan hujan. then makan sat pastu p rmh member aku smpi la ke malam. balik rmh xde gk kawan. sorg2 lagi. sedihnye la. blk2 trus on9. sampai la ni. ok. puas ati?

P/S : Dah dpt ape yg dihajatkan, mst la demam pun baik trus. hehe

Sunday, October 2, 2011

Plan Terancang


Assalamualaikum .. ok, lambat update. so, masukkan 2 crite skali la ye ...

pagi semalam, bangun je dr tdo, masih panas badan aku, tp, mlm tu aku dah plan siap2, mane nk cari MC. igtkan nk msj boss dulu, then blk kg baru mntak mc kt kg . hehe. tapi, aku telah buat keputusan drastik, hehe . lepas update post, aku tuka plan. aku nak p keje jugak on that day. xkire sakit cmne aku time tu. gagah kan gak p office. hehe. motif utama sebenarnye nk anta report. padan muke aku, soh anta khamis xnk. nk xnk kene hantar gak hr jumaat tu. lappy plak kt office xbwk blk. nk xnk kene p office gak le :( 

sebelum 0830 aku dah smpi office, nk belakon demam dah xpyh dah, mgg betul2 demam. on lappy n send my report la tu jugak, dan tunggu klinik kt office tu buke. tnye mmber ckp kol 9 buke. so,  tunggu. dah dkat kol 9 aku naik. isi borang dan jmpe doctor. masuk2 je doctor pelik. smlm jmpe ok lagi, hr ni jmpe dah demam. tu la doctor xnk check betul2, doctor tnye "dah gune ubat sedut tu?" aku pun jawab la "belum doctor, sy gune biasenye klau dah bunyi je" then doctor tu balas "kenape ko xsedut, klau dah bunyi tu maknenye dah teruk lagi" ambik ko kene marah dengan doctor, aku jawab balik "baik lah doctor, sy sedut bile perlu ye " hehe. collect ubat dan turun semula ke office dgn tujuan meraih simpati. haha. agak2 la, nk bgtau boss la dpt MC. yea yea! masuk je office, gang aku dok tnye ok x ok x. Alhamdulillah, time tu aku ok lagi, ok. aku blk rmh dgn hati yg gembire dan riang tanpa memikirkan demam yg ku alami. hehe

dgn berbekalkan nasihat dr doctor, aku blk rmh dan tido. bangun je sungguh xlarat. tangan lenguh. kire satu badan jadi lenguh semacam. badan panas sgt. bile nak mandi je. AIR XDE! punye la bengang aku time tu. dah la badan ni panas, rase nak mandi tu teramat sgt. aku buat keputusan drastik lagi untuk pulang ke kampung halaman alasan nak balik kg itu jam kemas2 n blk kg trus. huh! blk kg dgn keadaan demam dlm hujan lebat. kg punye pasal, ku gagahkan juge!

blk kg cm biase la. 1st class punye treatment aku dpt. mama picik2 kan pale, kaki, tangan, kire 1 badan la. hehehe. ok, mlm tu tdo awal sbb mmg mls nk tdo lambat takut effect kt kesihatan yg xbrape nk sihat ni. hehe. bangun pagi mcm biase, masih sengal2 badan tapi dah kurang panas. tetapi aku terpakse gak cancel kan aku pnye plan pagi tu sbb takut xlarat. semput time tu ade lagi. blah tgh hr plak, terpakse cancelkan satu lagi plan yg nk p OUM tu, nasib baik boleh cancel sbb xwajib. lege rasenye. 

ok, dgn berbekal kan keyakinan yg mendalam, aku uji kesihatan aku ni. carenye? BERMAIN BOLA SEPAK!! dada masih sakit lagi time tu. asal batuk je sakit dada. tp ku cuba. ternyata aku sudah cukup kuat untuk menjalani kehidupan seperti biase. harap2 cmtu la. ubat jgn tinggal. tp mlm ni aku mkn ubat kol 12 lebeh. bley? jgn tiru ea. td siap p rmh org kawen lagi. tp masih sakit dada lagi. harap2 sakit tu dtg dr batuk n selsema. dah sembuh batuk tu nnt xde la sakit dada. huhu. esok plan nk sambung plan yg hr ni pnye xjadi tu. harap2 ok la hendaknye badan ni. nk kene kuat buat sume ni. doakan aku esok dlm keadaan sihat ye. 

ok. sekarang aku nak tido. sebelum tdo layan Red Alert 1  ke 2 game dulu. Nite!


Friday, September 30, 2011

Demam :'(



Assalamualaikum sume ...

ok, aku sedang xsedap badan .. xtau la demam o semput o batuk .. dah lame xdemam kan .. so, xtau la yg mane 1 demam, semput n batuk.. hehe .. panjang citenye ...

ok, actually sbb mmg xboleh rambut panjang .. klau potong rambut pun mcm bdk skola je. last week xsempat nk potong ..igtkan this week nk potong la kan ... tp, Red alert menjadi batu penghalang paling besar utk aku blk awl dan potong rambut di kedai potong rambut. dr selase lagi dah rase sakit2 pale .. berat je rase pale ni .. rambut panjang kan .. panjang la sgt .. so skrg ni .. terime lah akibatnye .... hehe

ok, smlm tgh hr mmg dah jmpe doctor .. check pnye check kene briefing plak dgn doc tu .. dgr je la .. then aku ckp la semput kot .. sbb mmg time tu mcm cepat penat .. doc check kate bkn lelah .. oooo .. ok, tp still mintak jgk ubat sedut lelah tu.. mane la tau kan .. actually dlm sthn pun jarang kene lelah ni .. ambil ubat then balik ...

bile dah petang dan petang2 .., badan dah start panas dah ... hingga la ke petang .. bdk2 ofis ajk men red alert plak .. so, kene la main .. sbb lawan sy tu selalunye kalah .. ambik ati la skit .. hehe .. tetibe petang tu kalah la plak ... mgkin xperform kot sbb demam .. hehe ..

blk je dh menggigil .. tetapi ku gagahkan juga untguk buat2 biase .. pergi restoran Bandoeng @ kelana jaya n Giant utk mencari kekuatan diri .. tetapi badan masih xok lagi ... blk rmh ktorg goreng ayam n sotong skit .. tdo la daku dkat kol 1 la jgk .. huhu .. 

la ni bangun pagi pun masih belum ok .. huhu :'( .. nk xnk aku kene p ofis gak .. anta report .. sbb report tu kt aku .. tu la .. semalam petang suruh anta xmau .. kn padan muke kene dtg ofis hari ni anta jgk .. huhu ..

ok, plan hari ni nk p ofis anta report dan mintak mc .. kehkehkeh!  .. harap2 la sgt esok sembuh .. esok ade briefing further study plak .. pagi nk jln2 .. hehe .. hope everything gonna be fine tomorrow.

P/S : Doakan aku cepat sembuh ye .... ^_^

Thursday, September 29, 2011

COME BACK!!



Assalamualikum sume ... haha .. sarapan pagi dulu ea .. nnt klau xsarapan masuk aingin plak .. hehe .. 

tetibe je aku nk update pagi2 ni kenape ea? mcm buang teriat pun ade.. tp xpe la.. dah xtau nk buat ape kot .. biase buat sarapan.. hr ni mls nk buat sarapan .. just beli saje bile dah smpi office nnt.. hehe . 

sbnrnye, smlm aku sudah mndedahkan blog aku kt gang blogger di office .. alamak!!! harap2 dieorg xrajin la nk bace previous post.. tu je inspirasi aku uk 2 3 hari ni .. dieorg pun dah buat come back kt blog dieorg.. tu yg rase nk update blog sendiri.. hehe .. rasenye klau ok nk update setiap pagi. tgk dan lihat je la harap2 mnjadi. hehe .. tp jgn syok sgt nk menulis smpi lupe nk mandi p keje .. hehe ..

ok! from now on i will update my blog every day, early in the morning. you got it? kehkeh!!

Dear kak Aied n Kak AMAinul, kite lawan sape lagi rajin update ea. hehe

p/s : Fight till last breath ..

Wednesday, September 28, 2011

Wake me up when September End

Salam semua kawan2.

ok, hari ni 28 sept 2011 .. hari last raya. mmg rmi la firm2 yg buat jamuan hari raye kan. so, selamat hari raye. tahun depan jika diizinkan Allah, kite akan berjumpa lagi.

psl belajar dulu ea, ok .. this saturday, saya ada briefing kt OUM Petaling Jaya. nk xnk kene pegi la. so, kene la pegi. fyi, sy smbung ambik IT. harap2 xde la susah sgt dan harap dipermudahkan. amin.. kenape ambil IT? sbb kehendak pasaran. kadang mmg la nmpk xperlu IT ni kan, ye la.. kt lua tu rmi graduan IT yg xlaku2 n tukar kos. senang cite keje aku ni lebih kpd IT n networking. nk xnk layankan je la. nk dptkan degree tu je sbnrnye. nk tempoh hari2 mndatang. susah nk hidup kt KL ni klau xboleh bersaing. huh!

Duit pula... Ok! bulan ni mmg nk pki duit byk sgt2. first day gaji dah tgk wayang cmne nk jimat? kene berjimat cermat la skit. byk lagi nk bli utk rmh n keperluan hidup. at the same time i need spend a lot of my money for my further study. huh! mmg mencabar lah! dgn nk simpan duit untuk future life lagi. dok kt KL lagi. house mate gaji 3 4k. cmne la nk follow diorg tu yg suke abiskan duit. huhu. harap2 bley bertahan. hehe

ok. next plan is "nothing" . kene tunggu start blaja dulu. tgk floe die cmne, bley go x bley go. then baru la plan something new yg extra. buat mase ni azam sy untuk tidak balik kampung setiap minggu. kantoi sudah . nk buat cmne kan, demi slogan "Rumahku Syurgaku" aku pun balik la tiap2 minggu. tp mmg betul la slogan tu, asal aku blk kg je rase gembire je. xde pun masalah melande. mcm kt heaven la jgk. alasan. hrp2 mnjadi la. time ade class xpyh blk. tp klau boring gak aku blk je. cmtu la kisahnye utk bulan ni.

so, tu je kot. xde pe lagi dah nk update. hehe . ok, keep trying bebeh!

" Wake me up when September end"

P/S : bye2 anje n sayang.

Thursday, September 15, 2011

SEKETIKA KEMUDIAN ..


Selamat hari raye kawan2 ...

kah kah kah ... baru reti nak wish kan .. ape boleh buat .. sekarang bukan blogger tegar mcm dulu. papepun .. selamat hari raya maaf zahir batin dari aku.. klau ade yg terlebih terkurang harap diampun kan ye .... hehe

sbnrnye byk bnde nk update tapi xtau la bile .. especially upload gambar .. nk gak share pict dgn korang sume .. ye la kan .. melalui gambar kite bley buat storage kt blog ni .. xpyh risau klau lappy format ke ape ke ..

raye mcm biase la .. tahun ni dah kene menghulur.. mase kecik kutip duit raye je .. dah besa ni kene hulur la plak. pelaburan namoe .. hehe.. bdk2 skrg nk bkn main kaye .. tme aku dulu dpt skit je .. nk dpt 150 pun susah. tp bdk skarg ni .. fuh! mmg xbley layan .. Mya je dah 0.4K .. adik aku lagi .. fuhh! mmg byk la .. ape bley buat .. perubahan zaman kan .. hehe ..

last week aku ade buat open house .. mule2 nk buat biase je .. just invite kwn2 dtg rmh .. then .. mcm xcukup je nk buat dlm rmh .. sbb kawan2 kakak n abg rmi .. kawan aku kt KL lah yg rmi .. nk dtg jauh sgt la plak .. tau2 abg aku pasang 3 biji khemah .. abis sebok orang tanye ... sape nak kawen ? rmh die tu ade ape? huhu .. kontroversi btul lah .. xkan aku yg kene tunang kot .. hahaha ..

on that day juga aku buat surprise birthday party utk adik aku .. dan 2 org sepupu .. best juge la kan .. sambil sedare mare dtg .. sambil buat majlis best gak .. tp yg xbest nye malam tu hujan .. oh! sy kurang selesa.. abis basah baju aku .. songkok pun sampai lembut .. huhu .. Alhamdulillah majlis brjalan dgn ok nye .. hehe

raye tour? mst la ade .. raye ke 5 .. raye rmh cikgu2 n kawan .. fuh! sgt penat .. smpi magrib then stop kejap .. pastu smbung lagi .. p rmh mmber sorg ni .. smpi tertdo rmh die .. blk kol 4pagi .. hahaha .. tu nk raye ke nk bermalam? hehehe .. ape bley buat .. lame xjmpe kan .. hehehe .. last week pun masih lagi beraye .. this week pun marap2 ade la beraye lagi .. raye kan sebulan kan .. hehe

ok .. abis cite pasal raye .. sekarang mase untuk cite psl diri sendiri .. hehe .. ok, semalam aku p shooting iklan .. haha .. jgn xpercaye plak . aku skrg model .. dah boleh demand dah .. hahaha .. so, pasni nk ape2 kene cas .. hahaha .. ape2 je lah .. cm biase la der .. Team Malaysia! hehe .. KRU Production you .. hoho .. dr kol 11 bawa ke petang .. lokasi? stadium bukit jalil hamid .. ups! .. letih la juge .. artist yg ade suki, hannah tan, n onebuckshort  .. tu je kot .. tu je yg aku perasan .. hehe .. harap2 ade la tertera aku dlm video clip tu .. hehe .. (kalau lah boleh dapat segala pict2 n video2 yg belum di sunting kan best .. huhu)

lain2 ? ehm .. tu je kot .. pict? nnt2 la ye .. klau free .. hehe .. OK! tu saje dari saya .. MZBR melaporkan dari berita zoolhealme production. ^_^

P/S : Jangan main mercun dibulan raya ni .. nanti putus tangan sape sudah .. (xde quote lain dah)

Sunday, August 21, 2011

Aktiviti minggu ini

Assalamualaikum ..

ok, esok aku ade gathering dgn kawan2 lame aku .. bdk2 poli dulu .. cm biase la.. buffet ramadhan .. hehe .. duit lagi yg dipinta .. tp xpe la .. bkn slalu dpt gather rmi2 ni .. stahun skali pun susah .. tme ni la nk sembang2 mcm dulu2 .. huhu .. hrp2 memorable la hndaknye .. bdk2 girls pun ade yg dtg .. mst la lagi syok .. sbb previous gather girls xde .. kami pnye vocation pun dieorg xde gak .. mst ckp xabis2 pnye bdk2 ni .. hehe .. harap2 meriah gile la mlm esok .. itu kedai kami punya .. hahaha .. 30 lebey kot .. huhu ..

ok, stop ckp psl hari esok .. kite ckp psl hari ni .. today is my mums birthday .. yeah .. kebetulan sepupu pn ade yg same tarikh .. DR sy pun same gak .. hehe ..  tp xde yg special pun .. sbb hr ni kami buat masak2 .. nk bagi jiran2 n sedare mare yg terdekat je .. penat la jgk .. smpi ke petang baru la bley rehat2 .. letih .. huhu ..

shopping belum lagi .. sebab gaji belum masuk lagi . :( .. ape bley buat .. gaji bulan lpas dah all out dah .. utk rmh n parents too .. sudah abis .. tggu la next gaji utk shopping n soo on .. huhu ..

ok ... tu je kot .. bye2 stalker n readers .. jmpe lagi .. hehe .. salam Ramadhan .. ^_^

Monday, August 15, 2011

Last week punye crite

Assalamualaikum ..

Salam 16 Ramadhan ..

Last week pnye cite mcm biase la .. xde bnde yg power n XO berlaku.. cume nk cite skit2 je ...

seperti org lain juga, aku pon nk raye jgk .. so, prepare la ape yg patut kan .. tapi aku sendiri xbli ape2 lagi. ayah dah blikan cat utk cat rumah. so, last weekend, aku pun ambil tender mengecat rmh. hehe. bgn seawal pagi utk mengecat. tdonye mlm tu bkn main lmbat. kol 3 lebey bru nk tdo. parent bgun nk sediekan sahur aku bru nk tdo. xpe, lyn kan je la.

on the next day, ahad, my twin, sepupu aku dah nk blk ke US dah. kejap je mase berlalu, padahal dah 4bln die kt sini. ape bley buat kan, kehidupan harus diteruskan. aku xdpt p anta die ke KLIA sbb cat rmh xabis lagi. dgn bdn yg penuh bintik2 cat. xpe la, biakan die pergi utk kejar cite2 sedang aku dok rmh dah xde penambah baikan. ehmmmm .. aku just wish kt FB die je la. jmpe pon hr tu je. die 2 tahun lagi kt sane .. pejam celik pejam celik nnt 2 tahun la .. then umo aku pon meningkat naik .. huhu .. ape bley buat kan .. ok, pasni just skype je la dgn die. hrp2 xde mslah la. huhu. kesian gak kt adik die xde kwn kt rmh. tp xpe la, selagi internet ade, selagi tu kite dpt berhubung, kan3..

puase pun dah separuh jalan berlalu, setakat ni masih cukup lagi la puase aku. hehe. hrp2 ade la byk kebaikan aku buat dlm bulan pose ni .. persiapan utk diri sndiri masih xde lagi. xtau bile, duit pun xde. sume abis bayar hutang je. hehe. ape bley buatkan. hehe. bln ni dpt duit kutu2.. haha .. lpas skit2 jadi la kan ... hehe.

so, tu je la kot last week pnye cite.. ok la .. nyte all! selamat berpuase!

p/s :  to stalker, jgn cite kt org lain ok. ini amanah! hehe

Friday, August 5, 2011

Bila termenung sendirian.....

Assalamualaikum.....

setelah sekian lama xupdate blog. aku rase rindu akan keterujaan aku mase mule giat aktif dlm blog. hr2 aku tulis something. tp skrg dh x seperti dulu. ntah la. aku pon xtau ape yg menyebabkan aku makin malas nk update blog. wal hal rasenye dr dulu smpi skrg ni kehidupan aku same je. ape pun, aku masih mcm ni. xde enhancement dlm kehidupan. bln 9 ni aku baru terhegeh2 nk smbung blaja sedang org lain sudah mencari kerja untuk kelayakan degree mereka. tp xpe lah, dah Allah tentukan aku untuk smbung blaja di usia lanjut. ape bley buat. sgt2 berharap semua ni akal makbul. amin.

nk blaja kene pki duit byk. so, kene la byk menyimpan. tp aku xboleh lari dr hutang dan tanggungjawab. nk xnk kene la klua kan duit gak utk family and myself too. kdg2 aku fikirkan, betul ke tindakan aku ni buat cmni? ok, katekanlah aku blaja ambil masa 4years from now. umo dah brape? bile plak aku nk next step utk create mase depan? get married? huh! susah utk dijawab buat masa ni. target yg terdekat ni adalah smbung blaja. amin. korg doakan aku dpt smbung blaja ye. hrp2 otak ni masih belum berkarat la hendaknye.

skrg, umo dh 23.. dah masuk bulan 8 pun. maknenye, skit je lagi nk masuk 24 kan. mase semakin suntuk untuk aku bina sesuatu. tgk kawan2 lain, fuh! byk dieorg dah start. buat pinjaman itu dan ini. get new car and create a better life. tp aku? masih lagi kosong. sedey bile difikirkan. nothing asset to proud. just continues my life as well. aku masih xdpt hidup dgn sempurna lagi utk masa yg pnjg. masih blum stabil. sbb tu aku xbrani nk buat semua tu. memandangkan aku yg paling muda kt dlm office tu. so, aku ikutkan je la telatah kakak2 n abg2 kt situ. cmne dieorg nk bina kehidupan diorg.

lately ni aku sebok dengan Team Malaysia n training kt tmtc semarak KL. agak bz la jgk dgn keje2 office yg makin lame makin byk. 3 customer aku kene jage skrg ni. xpe la. dr kurang kerje better ade keje kan. layankan je la. minggu ni, exec2 aku p Johor buat keje kt sane. so, aku la kene ambil berat skit psl projek2 yg ditinggalkan mereke. skit je, xbyk pon. dgn berbekalkan laptop yg boss bagi kt aku tu, aku gunakan sebaik mungkin utk buat kerje. aku je NE yg dpt laptop ni. trime kasih bos. walaupun aku takut dgn boss, tp aku tau boss baik dgn aku. cume aku je xtau cmne nk tunjuk dgn boss yg aku ni nk friendly dgn boss. huhu.

bulan pose sudah menjelma. maknenye raye dah dekat. hrp2 doa aku dlm bulan ramadhan ni di makbulkan oleh Allah yg maha esa. amin. puase so far Alhamdulillah. malu la klau xpenuh. haha. bab persiapan nk rase ni pon bingung gak. ape nk bagi kt adik2 ye. parents sudah. adik2 tggu raye je  la. duit raye? ehmmm. tgk la nnt. klau ade duit lebih, bley la hulur kt bdk2 yg dtg rmh nnt. klau xde sorry je la ye. hehe

awek? gadis? saye masih xde lagi la. entah la. mungkin terlalu fikirkan long term pnye, smpi awek pun xtercari. ape nk buat kan. skill nk tackle tu xde. haha. nk kate xde ushe mmg aku xde ushe utk mencari. just cmtu2 je la. nk kate aku memilih sgt pun xjugak. nk berkenalan nnt kate aku ni suke kacau perempuan. ntah la wey. mcm2 sgt aku nk fikir kan. aku target sblm or sthun slpas aku abis blaja aku nk kawin. tp calonnye yg xde. ade sape2 nk kt aku x? hahaha. nk tackle bdk2 kt office tu sume kakak2. kakak mst ade adik kan? nk adik kene la tackle kakak dulu. kan3. hahaha. klau xdpt adik, dpt kakak pon jadilah. hehe. nk tackle kakak2 tu boleh. tp name pun kakak, so umo dieorg lagi up dr aku la kan. kakak aku sndiri pon bru 26. kakak kt sini more then 26. so, what my family expect if i choose org yg mcm tu. mmg sgt xsalah. tp mind set dieorg cmne plak? huh! susah nk dijawab. hehe.

ok. tu je kot nk share dgn korg. korg jgn nk crite kt org lua plak. aku cite pon sbb aku pecaye kt korg. keep it as our secret ea! ok. bye2 n Salam Ramadhan ^_^

p/s : update dlm bilik sorg2 smbil mengenang mase depan. :D






Thursday, July 21, 2011

The truth ..





Friday, July 15, 2011

HARRY POTTER

harry potter, The deathly hollows part2.


episod yg last dlm harry potter series. sy bru je tgk smlm. actually sy p training utk 3 hr, smlm last day. semua silibus dh cover utk hr sblmnye. kol 12 dh abis, so. nk buat ape lg kan .. ngulo la .. hehehe.


berbalik kpd crite hp ni. final part ni sgt2 best gile bagi sy. suatu penggulungan yg sgt perfect. crite dr 1st series, Harry Potter and the Sorcerers Stone dan series seterusnya dibawa masuk ke dlm last part ni.


yg buatkan sy tersentuh adalah teknik imbas kembali yg cukup berkesan. tempat2 yg pernah ada dlm series2 sebelumnya semua keluar. sebagai contoh, tempat dieorg main bola naik penyapu tu klua, watak2 lame pon klua. sgt best utk follower dan menyentuh perassan.


memandangkan crite ni last part, J.K.Rowling cube utk mematikan watak harry potter menggunakan dialog2 dlm script, tetapi tidak. harry potter lah yg akan menjadi hero dlm crite ni. byk kejutan yg belaku. babak2 series sebelumnya ditarik masuk dlm last part ini. semua jawapan akan terungkai dlm last part ni.


paling best dan sedey adalah di last scene. sgt2 sedey crite dah habis. tp, jgn risau. sy ade semua collection crite2 dlm harry potter ni. bley tgk byk kali. hehe


utk last series ni, mcm sy ckp td, "sgt sempurna". semua soalan dijawab. memuaskan hati semua pengikut setia harry potter.


bagi pandangan sy dr sudut peminat , series harry potter ni sgt unik. kdg2 mmg kurang faham. kalau ikutkan, series 1 2 3 je yg best. 
masuk yg ke 4 tu byk bnde2 yg kurang faham. dah mule kronologi pelik, dah x happy mcm previous pnye. tp, harry potter ni ade instinct trsndiri. layankan je la.


last part ni yg menjawab soklan2 yg tertanya2 di series 1234567part1. klau boleh, sy nk tgk byk2 kali. minggu dpan plan dgn bdk2 office utk tgk. yeah!! 


kepuasan dan kesedihan yg melampau. huhu. mane tak nye, dr si hermonie tu comel lote, smpi jadi lawa follow cite harry potter series ni. mmg satu kepuasan la.
mmg byk kali sy ulang kepuasan, sebab nk tunjukkan betapa puasnye sy dgn last part of harry potter. sy jamin kpd peminat2 harry potter juga sgt puas gile dgn last part ni. huhu


so, pe lagi, p la tonton sekarang. saya jamin anda xakan menyesal follow crite harry potter sejak kemunculannya.. huhu .. selamat menonton !! ^_^





Harry Potter and the Deathly Hollows part 2


p/s : I will miss Harry Potter for ever!! ^_^

Monday, July 4, 2011

Team Malaysia SUKMA 2011





























































Linkwithin