}

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, January 22, 2011

pilihan yang samar

salam.

kehidupan masih xberubah. xde improve pon. byk bnde nk buat lagi sbnrnye ni. tp masih pending. keputusan belum lagi dibuat. xtau la tunggu ape sebenarnye. hr ni nk crite option yg ade. ok!


1) Pindah rumah makcik
- Kebaikan -boleh cut cost (xpayah bayar rumah sewa)
- Keburukan - Tiada lagi site income dan lagi jauh nk balik kg.

2) Pindah rumah kawan
- Kebaikan - Ade la jgk kwn2 nk hangout disamping kos rmh sewa agak rendah
-Keburukan - Masih keluarkan duit utk sara hidup

3) Berulang dari rumah
- kebaikan - Bley simpan duit rmh sewa/duit makan
- keburukan - jauh/penat dan maintenance kenderaan

4) Stay rmh sekarang
- kebaikan - Bley truskan buat projek.
- mcm org xtentu arah klau xde kerje nk buat

5) Pindah tempat kerje (lokasi putrajaya/cyberjaya)
- kebaikan - bley berulang dr rmh.
- maintenance kenderaan.

tambahan yg mesti ade dlm setiap option plak further study.

banyak2 pilihan ni, yg mane 1 aku nk pilih untuk aku teruskan perjalanan hidup aku.

" Reduce Cost"

ya Allah, bantu lah hambaMu untuk membuat pilihan

Friday, January 21, 2011

BZZZZZZ OH BZZZZZZZ

salam.

lame aku x update blog ni. klau update pon jarang2 dah. x mcm dulu. sume disebabkan bz. aku skrg tgh siapkan project2 yg masih pending kt rmh. tp still on going. mostly dah siap dah. yg baru sampai pon ade gak. kire ok la .. buku pon dah xbace dah. disebabkan kesuntukan masa utk membaca. mlm dah bz xtau nk bace bile. siapkan kerje pon kdg dr balik keje smpi la dkat kol 12 br stop. kadang sampai xmandi pon ade. pagi je skali mandi. hahaha.(kantoi sudaaaa) ..

so, nk meng update pon dh xmcm dulu lgi la ye. xde la nk keja target 1hr 1 post. hehe. aku update sbb aku ade kt kg. hahaha .. pe la lagi. jom lepas gian.. huhu.

p/s : entry ni dr last week lagi. memandangkan ayat masih same, anda pon tau betapa bz nye saye kan.. huhu

Monday, January 17, 2011

New LCD Monitor Screen

salam.

fyi, aku la org paling kuno tau x. sbb sblum ni aku masih pki monitor CRT utk rmh aku (yg mcm akuarium tu). skrg, dah maju skit. pki LCD screen. mmg nk tuka lame dah. just duit xde la .. huhu. 

kate org, alang2 nk tuka. tuka bia yg besa skali. hehe. aku decide utk angkat 20 inci trus. xmen la 17,18.5,19 inci ni ha. hahaha (belagak sungguh) .




tada!!






dengan sub woffer yg kuat, monitor yang besa, ape lagi. layan movie la .. hahaha .. 

p/s : pening plak pale aku tgk screen besa2 ni ha .. 

Sunday, January 16, 2011

FORGIVE ME MAMA

salam.

pagi2 dah bad mood. sume disebabkan mama soh byr PTPTN. bkn xnk byr. tp xde dana. byk bnde nk pk. naek tension plak aku dibuatnye. this month duit byk klua. byr road tax, insurans, bg adik hadiah. sume tu dh brape. mmg xcukup duit la nk byr. tp mama stil push suruh byr.

hadoi ... tension2!!

dear mama, abg bkn xnk byr, abg nk byr sgt. klau boleh mmg nk start byr start this month. but mama, abg xcukup dana ok. jgn la push abg sgt. family pon abg nk kene bg jgk. myself too. byk abg nk kene tanggung utk mase trdekat ni. dgn rmh sewe, makan, minyak moto. jgn ckp abg byk duit sgt. abg miskin. dah jimat nk suruh jimat lagi. xkn xmkn kot.

abg dh byk abis duit. bkn utk org lain. family jugak. so, jgn la push sgt abg utk byr ptptn tu. sume bnde abg nk pk. future abg. future study abg. sume tu nk gune duit. my dream car. what about get marry? future life. ni yg tension sgt2 ni. please la. abg pon xnk susah kn family.

abg tau ape abg buat. byk bnde abg fikir. dgn dana yg terhad, bkn senang nk manage duit tu ikut flow yg betul. abg langsung xenjoy dgn duit abg tu. mama pon tau kn gaji abg brape la sgt. dok menyewe plak tu. sume nk gune duit. hrp mama phm situasi abg. maaf kan abg mama if abg xikut ckp mama. i have my reason. don`t push me if i can`t to do what u want. i will pay my ptptn immediately as i can. forgive me mama.

I love u so much. muaahhhhhh

p/s : i love you till my last breath.

Saturday, January 15, 2011

HangOut

Salam sume .. ni dah pagi dah ni ..

ok, baru je blk dr hangout dgn zulman n irman .. di mane lagi klau bkn di mcD .. hehehe .. tu je la tmpt yg ade kt kotaraya Banting ni .. hehehe ..

ape yg dibincang? mcm biase je. nk xnk mst cite psl future. what we need in our life. zulman still tunggu die pnye interview. 2 3 syarikat dh panggil. org bijak, mst la org cari. kan3. hehe. best lpak dgn dieorg ni. yg plg best ckp dgn zulman la. overseas pnye student kan. so, sembang pon more to future n culture la. bdk business n marketing. up n down negara. business culture and much more la.

ktorg pon smbg psl culture kt malaysia ni n others country such in euro/us/uk/spain and Aussie. how their life style look like.

ni la yg best klau smbang dgn bdk luar negara. sbb dieorg pnye knowledge ni standard global pnye thinking. so, kite bley tau ape level negara kite ni. sdikit sbnyak kite bley la blaja culture negara lua tu camne. kan3.

yg paling best,bile die sembang, most of the word is in English. so, sedikit sbyk aku pon balas la blk dlm english too (pdhal brape kerat je. hehehe). best tau klau kite smbang dgn org yg pandai ckp BI. sedikit sbyk kite pon akn try to speak in BI too. teringin sgt2 nk fasih dlm berbahasa English ni. tapi, bdaya org melayu. asal org nk ckp BI skit je, dah mule nk kutuk2 .. camne la org melayu nk maju klau cmni la gaye nye.

ok. tu je kot habak. ok. nite All ..

p/s : Taip pon byk BI ni, kene slalu2 buat ni. hehehe

Tuesday, January 11, 2011

ALL OUT. luahan seorang hamba....

Salam ...

mlm ni aku nk luahkan segale ape yg tebuku kt hati ni, sume tntang diri ku. xmampu aku nk tggung sume dlm mase yg lame. semua tntang masa depan aku.

pertama aku bersyukur ke hadrat ilahi krna aku masih lagi survive dlm mgharungi ranjau kehidupan smpi hari ni. takde perkataan give up lagi. insyaAllah aku akn teruskan. skrg ni, aku nk pikirkan, apekah laluan yg paling sesuai utk aku tuju. dlm hati ni ade 3 option yg ade. 1st kumpul dana utk mase dpan. 2nd further study, 3rd is lovely car. tapi semua tu telah disekat dgn dana yg sangat2 sikit. dgn dana yg sikit aku kene buat pilihan antara 3 bende tu.

mls nk pk dana, trus p ke hala tuju. yg 1st dana mase depan, lebih tepat adalah kawen. ye kawen! semalam sepupu aku bru je melangsungkan perkahwinannye. umo die baru je masuk 24. klau ikutkan masih 23. tahun je dh 24. tapi dh get married. dlm pada itu, memandangkan umo aku dgn die beze setahun je, sepupu2 aku yg lain dah sebok tanye aku bile nk kawen, dah ade ke blum, dh kmpul duit ke belum. ok, aku jawab kt sini, aku masih SINGLE lagi. tu la, ngade2 sgt. tme blaja org nk, tp aku yg xnk. konon2 nk fokus on study. last2 xde sape yg nk. aku mmg xpandai nk bergaul dgn pompuan terutamanya dgn kawan perempuan yg baru aku kenal. agk malu la jgk. klau dh kenal btul baru la nmpk skit mesre. selagi xrapat, selagi tu la aku akn jual mahal. so, sekarang aku xtau dah nk buat ape. ade sape2 kt lua yg single nk kt aku? ok. enough, disebabkan aku ni single smpi la  ni, mmg xpernah couple pon. so, sedikit sebanyak memang malu la jgk, mcm xlaku. ade yg smpi kate, eh, ko kan baik, xkn xde kot? baik xmenunjukkan org suke kt kite. ehm, nk buat cmne. dh memang aku xberpunye. kan3. watak cik saleha adelah watak ciptaan dlm blog ni je. misi yg pertama, mencari jodoh. date line 3 4 tahun lagi. mampukah? same2 kite berikhtiar.

the second one, pas aku tetap je, bos dah ckp, tahniah, dah tetap. bile nk sambung study? nnt sy bley recommend utk awk jadi exec. ehm, soalan yg blum tahu lagi jawapannye. nk sambung boleh, tapi masalahnye adalah money. duit mst ade. klau xde cmne nk smbung blaja. duit nk gune 4tahun tu utk smbung blaja. boleh ke aku nk sambung ni? duit dah la xde. xkn family biaya kot. loan mane yg aku nk cari? bos, pinjam duit boleh??

the 3rd one is lovely car. actually mmg la xde lagi krete idaman. xkisah la krete ape pon. jnji krete. bley la bwk kwn2 p jln2. xde la nk nek krete ayah je. soal mampu dh mampu. tp keperluan tu blum ade. krje kt kL ni, nk naik krete? ehm, xtau la bile nk smpi office. better naik moto je. tp, krete blum perlu lagi. xpe, tunggu je tahun dpan.

dr aspek pekerjaan pulak, ayah aku nk buat knduri skit sbb aku dh dpt tetap dlm TM, aku plak jd serbe salah nk klua dr TM tu. TM gaji skit sgt2. mane nk mampu keje gaji skit cmtu kt KL. nk je aku bla keje tmpat lain. dh la kt tmpat krje xde keje. better aku bla je dr situ. dlm TM keje lua panas2 pon aku snggup. aku bukan golongan atasan pon nk keje dlm office yg ber aircond ni. aku hanya org kampung yg biase buat kerje luar. mmg sgt2 boring dlm office tu. sangat2 nk bla dr situ. bos, please paham kehendak aku. jgn pakse aku utk tinggal lame lagi kt citu. please bos .. please!!!!!!!!!!!!!!!!!

di rumah sewe plak. ok, fyi aku skrg ni tgh brtungkus lumus utk siapkan final projek bdk2 punye. rase dh siap kot. just program je blum. kadang pk mcm best je buat tu, kdg mmg boring gile. nk cari duit lebey pon mcm kureng je. dah la x consistant duiit dpt. mcm dah terikat pon ade. nk bla je dr rumah tu. kwn2 rmh pon sume nye xsekepale la. mostly kaki game. so, klau xde kerje nk buat. dok bilik main game smpi 2 3 pagi. hello!! korg xboring ke main game je. naluri seorg bujang mcm aku ni, aku nk lepak2, jln2 kt lua, smbil minum2 kt mamak. sembang pasal bola sepak, hal2 dunia, mcm2 hal semasa boleh disembang. tapi ternyata tidak di rumah tu. agk2 dh xde projek je, nk je aku bla dr rmh tu n duduk rmh lain yg lebih phm jiwa aku. 

kdg nk je balik ke zaman kanak2 .. skola rendah yg hanya tahu waktu rehat dan waktu balik. sgt2  seronok klau diikutkan, nk je lari jauh dr masalah. hari2 bley main. baut je ape suke. skrg ni, baru aku tahu, oh! begini rupanya alam pkerjaan. mase belaja hanya manage duit yg ade. tapi sekarang  manage masa depan berdasarkan duit yg ade. beginilah masa depan yg perlu aku corak hingga ke akhir hayat ku. titik tolak sebuah journey yg tidak tahu ape pengakhirannya.

Masalah utama adalah DUIT. duit yg diperlukan dlm segala perancangan masa depan yg akn ku bina. nk xnk aku kene buat sesuatu utk aku teruskan kehidupan aku. aku xnk faktor duit terus menghantui diri aku ni. selagi aku xbuat keputusan yg sangat drastik, selagi tu aku xkan mengubah ape2 dlm diari hidup aku. aku perlukan seseorg yg dpt membantu aku utk membuat keputusan. keputusan yg dpt merubah segalanya. umo dah 23. aku kene cepat sebelum terlambat. pilih 1, hanya 1. segala keputusan ade pada aku. tapi ape yg harus aku lakukan utk masa depan?

Ya Allah, sesungguhnya kau yg maha besar lagi maha berkuasa. mohon bantu hamba-Mu ini yg dlm kesulitan dan permudahkanlah segala2nya, rungkaikanlah segala kecelaruan yg ada. aku hanya merancang, kau yg akan menentukan.




p/s : Semua bende perlukan duit, tapi duit bukanlah segalanya.

Friday, January 7, 2011

Senyum atau tidak .... ehm ............ ??

Salam ...

tadaaaaaa ........



Alhamdulillah .. skrg aku dh dpt permanent TM ... rezeki anak2 (anak?) .. hehe .. fyi, hanye 1 unit je yg unfreez utk permanent ni .. so, yg lain tu harap bersabar je la ye .. ok .. utk menghuraikan kekusutan korg ..  ni yg rase nk crite skit sbb ape dieorg buat cmtu ..

fyi, unit CSM ni la yg paling jimat dlm byk2 unit yg lain .. kos center xklua byk duit utk kami .. kire balance tu ade la .. jimat kan .. jimat yg mcm mane? kami claim OT sgt kurg .. kami x claim perjalanan .. kami keje smpi mlm .. sabtu ahad .. so, we are the chosen one (ala2 morinho Chelsea la skit)sbb tu la kami di pilih utk bagi permanent ... hehe

1 hal lagi .. unit CSM ni rmi yg bla .. mean resign atau tuka unit .. memandangkan keadaan itu menjadi fenomena dan bahaya utk TM, pihak atasan telah mmbuat kputusan utk bagi je bdk ni permanent .. nk di tambat konon2 nye bia xlari lagi ..

so, sbb2 tu la yg Unfreez diberi kpd unit CSM sahaja ..

sekarang ni, nak snyum atau x, x tau la .. sebab .. gaji masih same mcm dulu .. xnaik pon .. minyak naik ade la .. sedey ade .. sronok pon ade .. future bagaimane? ehm ............ ntah la .. doa pd Allah .. spy tunjukkan lorongan mase dpn pd aku .. amin .. :)

Wednesday, January 5, 2011

Indeks Jenayah Menurun?

salam ..
hari ni ade terbace 1 artikel ni ha .. sile refer pict ea ..


ok .. yg nk dipertikaikan ni .. betul ke indeks jenayah turun? mmg kiraan tu menunjukkan penurunan .. tapi .. itu hanya yang DIREKODKAN sahaja .. bagaimana pula dgn yg xdirekodkan ?? sebagai contoh paling mudah .. RASUAH .. mmg xkn ade 1 kes rasuah yg direkodkan .. (klau rekod tu bkn rasuah la) .. jenayah tidak akan direkodkan dlm rasuah .. org merasuah pon sbb nk lepas dari sebarang rekod jenayah ..

ok ... persoalannya skrg ni .. adakah indeks tersebut disebab kadar penurunan jenayah atau peningkatan gejala rasuah dikalangan penguat kuasa ???? anda fikirkan ......


P/S : Semakin byk rasuah semakin kurang kes yg direkodkan .... Jika Rasuah tinggi Maka Jenayah yg direkodkan menurun .. ^_^

Tuesday, January 4, 2011

HARIMAU MALAYA .... Sape Tiru Sape ????

salam ..

sedang aku menyelak2 HM pnye newspaper .. trnampak 1 team bola sepak ni .. jersey mcm kenal .. mmg tgh top skrg .. yg peliknye .. nape kulit sume putih blake ?? hahaha .. HARIMAU MALAYA atau TIGER MALAYAN UNION?? jom tgk pic ni .. hehehe




HARIMAU MALAYA
VS
HARIMAU HUJAN



P/S : bile dah hebat, sume club nk tiru jersey .. kan3 .. :)

Calendar 2011 form TM

Salam ....

memandangakan hari ni masih awal dlm tahun baru .. aku nk promote skit calendar yg TM bagi kt sume staff TM .. bagi cmne ?? softcopy je .. cut cost katekan .. hahaha .. 

ok ... ni die ..
.
.
.
tadaaaaaa .....


santek kan .... hehehe ..

oklah .. tu je kot .. bye2 !!

p/s : Mase akan terus berlalu tanpa menunggu kite .. ^_^

Monday, January 3, 2011

Alhamdulillah ....

salam ..

pg td dpt email mengatakan suruh lapor diri kt HR utk dpt permanent TM .. Alhamdulillah la .. dpt gak aku tetap dlm TM ni .. tp masih xseronok sbnrnye ..

tetap tu dah best .. tp bab gaji ni ha .. masih skit . dok KL kot .. mane nk cukup .. utk skrg ni cukup la .. tp utk future .. cmne nk kumpul duit?? sedey terus menyelubungi diri .. :'((

doakan aku dpt tukar unit yg lebey adventure lagi .. keje lua .. panjat2 tiang .. tanam kabel .. masuk main hole .. slotted card .. hahaha .. sume2 yg mencabar .. xde dok dlm office je .. yg penting Masyukkkk!!!!!!

ehm .... ook la .. nk bgtau tu je ..



p/s :  life must go on walau ape pon yg berlaku ..   Chill out bebeh!!

Sunday, January 2, 2011

eH!! Kejap Nye .... :((

Salam ...

ok, tajuk entry mengenai cuti2 1TM dimana TM bagi cuti seminggu utk end of year 2010 .. dr 24dec 2010 .. to Today  2 Jan 2011 ... total ade 9 hari .. lame la jgk .. tp masih xpuas .. huhu

byk gak yg aku buat cuti ni .. siapkan projek .. hang out dgn kawan2 .. picnic .. lpak2 tgk bola .. selain menjaga Mia di rumah ... hehehe .. tp, sume tu mmg xcukup .. nk je aku stay kt rmh lme2 .. tp kerje xmengizinkan ...

tau2 esok aku dah kene kerje .. huhu .. dgn ape2 surat xdpt lagi .. smade dpt tetap o smbung kontrak o terminate .. mmg keje gile .. tp xpe .. kte tgk seminggu dua ni .. klau msh xde .. aku akn brsuara .. then utk bulan berikutnye .. aku akn keje tmpat lain .. huhu!!  (main ugut2 nmpak .. ) hehehe

dan esok pagi2 bute .. aku akn menggerakkan Motosikal brkuase sederhana tinggi utk melayan highway utk smpi ke tempat kerje sblum pkl 8.30am .. hahaha .. so, doakan aku selamat p n sampai office .. amin ... BANTING - KL ... BRING IT ON!!!!!!!



p/s : Bile la aku nk trus hidup camni .... :(((((((((((((((((((((        (betul pnye sedey)

Tapi Kenapa??

Salam ...

pagi2 bute ni just nk meluahkan smething yg sedikit mengecewakan la jgk .. mengenai sindiran ..

ok .. straight to da point! .. kite just nk bg nasihat/peringatan je kt FB tu, utk sume org jgk .. tp sbaliknye, kite pulak yg di sindir .. perli la .. aku tau, aku blum cukup baik utk jadi contoh .. mmg aku ni xalim pon .. tp, asal post bnde yg berbentuk nasihat je org akn perli kite balik .. kenape dgn dieorg tu? aku tau la aku bukan GOLONGAN TERPILIH yg boleh post ayat sedemikian rupa .. tp salah ke klau kite saling igt mengingati antara 1 same lain .. kate "sharing is caring" .. aku plak yg kene .. biase la.. ORG KITE .. mane bley org jahat cm aku ni nk buat baik skit .. klau dlm group gangster tu, org yg nk berubah tu la di hina/ ejek .. kan3 .. xpe la .. mulut org .. bia la die ..

Kalau yg post ayat2 sebegitu rupe org yg alim, pakai tudung. skola agama, pki songkok .. xde plak kene perli .. tp org yg biase2 mcm aku ni post bnde baik je .. kene perli .. langsung x support aku buat bnde baik .. bkn kah Allah telah berkata "Berpesan2 lah kamu pada kebenaran" ... salah ke aku nk pesan bnde baik kt kawan2 diluar sane ??

so, terpulang lah kpd org diluar sane nk kate ape .. jnji aku nk berubah kpd yg lebeh baik lagi dr sebelum2nye ..

P/S : " katakan lah benar walaupun pahit "

Saturday, January 1, 2011

Welcome 2011

Salam tahun baru ...

ok. skrg dh thn baru .. 1/1/2011 .. pretty nice kan .. hehe .. ok .. jom kte crite ape yg kite nk buat pd tahun baru ni ..

Tahun baru .. semua org berkate tentang azam baru .. tp, brape rmi yg akn tunaikan azam mereke? enough .. jgn cite psl azam org .. jom cite psl azam diri sendiri ..

cam tahun2 lpas .. azam nk bine kerjaya .. so, sudah tertunai azam tahun lpas .. tahun ni .. aku brazam utk membaiki lagi kedudukan aku dlm alam kerjaya .. iaitu .. more suitable .. more effective .. more comfortable .. more n more better dari skrg n tahun lpas ..

dan tahun ni juge .. aku berazam utk meneruskan percarian aku dlm PENCARIAN yg masih lagi dlm process .. selain tu, aku nk tambah baikkan lagi sifat aku .. perangai aku .. tabiat aku .. yg kurang baik .. kpd yg lebih baik .. buat something utk dunia Islam di Malaysia .. sebarkan mana yg baik .. peringatan2 yg perlu .. mendalami ilmu2 Allah .. yg dh lame aku lalai .. aku alpa .. buat remeh .. walhal, akhir zaman kian hampir .. aku kene buat sesuatu untuk mengubah sesuatu .. semoga Allah akan memberi ruang dan peluang utk aku berubah .. Amin ya Robbal A`lamin .. 

di tahun baru ni juga aku nk ucapkan selamat hari lahir kpd seorang sahabat yg bernama syazleen .. seorg sahabat yg nmpak impact tp steady .. hehe .. Happy birthday Leen .. 

ok. tu je pelan utk tahun 2011 ni .. harap, semua nya berjalan dgn lancar .. InsyaAllah ..


P/S : Umur saye sudah naik tahun ni ... bile la agk nye nk dpt .................................... InsyaAllah :p

Linkwithin