}

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, December 31, 2010

Summary 2010 ..

salam akhir tahun ......

pejam celik pejam celik .. kejap je dh nk masuk 2011 .. so, berlalulah sudah episod 2010 yg biase2 je .. 2010 adalah 1 tahun dimana aku mula membina kerjaya .. iaitu di Telekom Malaysia Berhad. 4jan2010 ..

byk yg aku blaja dlm tahun ni trutamanya dari segi selok belok alam pekerjaan .. prosess penghijrahan .. dan prosess mencari rezeki .. kejayaan xkn dikecap dgn sekelip mata .. byk yg perlu aku buat utk membina masa dpan yg cemerlang .. 

mgkn tahun ni aku kerja utk lepas duit poket n cari pengalaman .. mase dpan tu blum nmpk sgt la .. sbb masih byk lagi aku nk kene prepare utk hadapi masa dpan .. tntang kewangan trutamanya .. duduk di KL ni .. sume nye kos tinggi  .. cmne la aku nk tempuhi hr yg mndatang di KL tu .. ehm ... xpe la .. usia bru 22 thn .. utk hari ni .. esok dh 23 .. hehe ..

aku masih lagi mencari jalan cerita dlm kehidupan ku yg mendatang .. apekah aku msh di TM? atau berhijrah ke kg semula ?? masih belum boleh aku jwb ..

rumusannya utk tahun ni, hidup dalam keadaan yg samar2 ... mengenangkan masa dpan .. mencari2 langkah yg perlu dituju .. demi masa dpan yg akan dicipta .. dpt kah aku survive utk 2 3 tahun ni? sama2 lah kite berdoa utk kejayaan bersama ... sekian ... SALAM 2010


P/S : bye bye 2010!! .. welcome 2011 with a new Spirit ...

Tuesday, December 28, 2010

Picnic Di pantai Morib!!

salam ....

mcm yg aku ckp smlm .. kami se family nk p picnic .. kt morib je .. p tme xde org ni best skit .. mcm tmpat tu kami yg punya ... hehehe ..

so, ape yg di plan menjadi .. Alhamdulillah, cuace cukup elok .. xujan n xpanas .. kire ok la .. klau panas compom nmpk gile gelap .. tp, kali ni gelap sbb kene haba panggang2 ... ape menu? best la jgk .. tp xbyk .. sbb xde bajet nk melabur la .. hahaha .. ok, yg ade ayam madu, udang besar2 .. n sosej .. tu utk yg dipanggang .. yg masak dr rmh, kentang goreng .. nasi goreng, nasi putih, ayam masak merah .. air n some snack ..

pas sesi manggang memanggang ni .. kami p la buat sand castle .. hahaha .. xsah plak klau p pantai xbuat sand castle .. huhu .. then main bola .. main pasir .. last baru mandi manda dgn air laut .. harapan nk merenang sgt meleset .. air sudah surut .. xbest .. so, just duduk2 dlm air smbil menahan ombak yg dtg .. huhu

pas zohor br blk rmh .. p bilas sat .. kmas2 .. then blk .. blk rmh solat zohor n tdo .. superb penat .. hahaha


preparation ..
 
ni yg buat gelap ni ..

posing la sgt ..

membina istana pasir yg mampeh!!


Mia n acik nye ...

My Sister

Istana Pasir yg dijanamkan dgn decorate yg hampeh .. 

kanak2 riang berlari2 ke laut .. hahaha

Nenek Nenek!! Mia nk Ikut Pak Ngah p Mandi !!!

Mia n Acik Ika ..




p/s : Pantai Morib masih selamat utk ber picnic .. hehehe (ni kes sosilawati pnye hal .. huhu)

Monday, December 27, 2010

WeekLy RepOrT ....

salam ...

dah lame sungguh aku xupdate belog ni kan .. ni sume sbb byk hal .. nk siapkan projek .. huh!

klau kt KL skrg mlm siapkan projek .. bdk2 pon dh msuk dh .. sume nk cpat sbb dieorg abis awl sem ni .. bln 2 thn dpan .. huhu .. mmg xsmpat nk mengarang wktu mlm skrg .. hehe

klau blk kg pon agk bz jgk la .. ade je nk dibuatnye .. klau mlm tu lpak dgn kawan2 tgk bola .. klau siang tu p jln2 je la .. ahd lpas jln2 dgn irman, akmal n zira .. p men boling ... then lpak mcD ... sembang2 la kami 4 org smpi lebam .. mmg best la .. lme xjmpe kan... kawan lame sume tu .. so, klau sembang pon .. crite psl skola rendah le jugak .. huhu .. hr ni jln2 dgn adik2 .. smbil bli stationary .. nk msuk skola kan .. then bwk adik mkn KFC .. then p sane sini utk cari brg ..

ptg2 cm biase la .. men bola .. x sah kot klau xmain .. kdg bdn xsihat pon main gak .. konon2 bagi lagi sihat .. brsukan kan ... hehehe .. masih xde score ... hahaha . bile la nk jadi cm rooney ni kan .. hehe

esok plan nk p picnic di Morib .. sape nk ikut? hehehe .. activity .. main panggang2 .. memancing .. menanam jasad .. melantak .. hahaha .. hope xujan le ... hehe

fyi, minggu ni cuti seminggu .. TM bagi .. baik kan TM ni .. hehehe .. so, manfaatkan dgn sebaik mungkin ..

p/s : rabu balik kL siapkan projek yg pending .. xbest x3 :((((

Wednesday, December 22, 2010

Bagaimana masa depan ku kelak ?????

Salam ...
Diam xdiam .. dah almost setahun aku keje kt TM ni .. pd mase yg same, my contract nk habis end of this year .. minggu ni minggu last aku kt TM .. surat smbung o dpt tetap dr TM xdpt  lagi .. so, kene la tnye pd boss ..

Mlm td, aku xbley tdo fikirkan mase depan aku .. sampai bile nk keje TM yg trgantung mcm ni? Dgn gaji yg sikit .. duduk di KL? Apekah? Mcm mane aku nk creat mase dpn dgn keadaan yg sebegitu rupa? Kawen bagaimana? .... semua tu bermain di benak fikiran aku .. mmg xbley tido ..

JIKA aku nk terus keje dgn TM, aku seboleh mungkin nk cut cost .. cut cost yg mcm mane? Aku plan, lpas projek2 bdk2 ni settle , aku nk duduk rmh mak cik aku kt Keramat KL, secara xlangsung, aku bley cut cost dr segi sewa rmh n makan. At da same time, aku bley basuh baju skali. Xpyh la nk bwk blk tiap2 minggu (kantoi sudah .. hehe) ..  kenderaan plak, naik moto boleh, naik train pon boleh .. 1 tarin je dr Jusco Setiawangsa to Kerinchi station .. so, depend la nk naik mane n mane yg suitable dgn aku ...

JIKA aku nk keluar dr TM, aku decide utk cari keje yg bley aku duduk di rumah family. Bley hari2 jumpe Mia yg comel. N dekat dgn family. Dgn gaji yg boley la.. aku akn kumpul duit utk future .. Tu mmg superb plan!!

KL? Ehmmmm .. wajarkah aku duduk di tengah2 kota Kuala Lumpur ni? Aku XSUKE DUDUK BANDAR!! .. superb serabut .. social .. the death .. LANGSUNG XBEST .. tapi aku nk duduk dgn makcik .. blk rmh trus lepak kt rmh je .. xpyh nk jln2 kt Bandar tu ha .. like a HELL u know ..

KEJE KILANG? Ok ke? Mmber aku sume keje kilang dah kaye raye dah .. sume dh kua krete sebijik .. aku jugak yg xde krete lagi .. bkn xmampu .. just xperlu lagi buat mase ni .. hehe .. ok, actually aku ade migrant .. sakit pale .. org migrant ni kene tdo ikut time .. so, boleh ke aku keje shift? Mmg belum cube pon .. tp kdg mind set dh kate xbley keje shift .. so, ntah la .. aku igt nk try gk la keje shift .. smpi bile bnde  ni nk menghantui aku .. over night bley je .. xde pon sakit pale .. ehm .. boleh difikirkan ..

Ok, skrg financial planning plak .. rmh sewa around RM200 .. utk moto RM100 per month .. so, aku bley cut cost sehingga RM300 per month .. pretty nice .. makan pule .. every day, aku mkn around RM9 per day x24 =  RM216 .. if aku simpan RM100 .. dah bley save RM400 .. mix yg mmg aku smpan stp bulan .. RM600++ .. superb plan!!!!

Setelah dicongak .. macam bley jimat je .. kan3 .. persoalannye ..

BANTING 0R KUALA LUMPUR?? UNTIL ????????

Xpe .. tu long term .. short term kite dah decide ..



 

P/S : Ya Allah, kau bantulah hamba-Mu untuk membina masa depan ...  Amin ...

Monday, December 20, 2010

Pencarian : Yakjud dan Makjud

salam ..

fyi, aku telah mulakan pencarian aku mngenai ape yg terbuku di fikiran ku ini .. dlm  mlm ni, aku cube mncari sumber2 yg sahih atau tidak maklumat2 yg mudah didapati di youtube (membace nnt2 la .. hehe)

ok. dlm pencarian ni .. firstly aku cari tentang zulqarnain .. seorg hamba Allah yg diberi kuasa luar biase oleh Allah s.w.t yg boleh mengawal dunia. ade 1 kaum yg tinggal diantara 2 gunung. maknanye disini, tinggal di bertemuan 2 gunung .. atau alur 2 gunung. kaum ni tidak melalui sebarang bentuk tamadun. dlm kawasan tu je la die tinggal tanpa keluar ke tamadun lain.

kaum tersebut selalu diganggu oleh yakjud dan makjud .. mereka tidak tahu untuk berumpa dgn sape lagi .. sbb org luar xakan faham bahasa mereka dan mereka tidak paham bahasa luar. zulqarnain dtg utk beri bantuan .. samada die gune org sbg translate atau mmg die faham sendiri ckp kaum trsebut aku xsure ..

kaum tersebut menawarkan wang/habuan yang besar brg sesiapa yg boleh bantu mereka. tetapi, zulqarnain tidak mahu wang/habuan tersebut, sebaliknya zulqarnain meminta bantuan kaum tersebut utk mencari besi2 dikumpul separas gunung or something (tu pon xsure, yg penting sgt byk).

dah kumpul byk2 tu, besi2 tersebut dileburkan utk menutup lubang/kawasan tempat keluarnya yakjud makjud tersebut sehinggakan lubang tersebut tidak dapat dibuka oleh yakjud makjud yg sangat kuat.

ada sumber yg mengatakan, yakjud makjud tidak dpt membuka lubang tersebut sehingga mereka mengatakan "insyaAllah kita akan membuka lubang tersebut" penjaga lubang tersebut akan lemah utk menutup lubang yg digali oleh yakjud makjud.

dari pandangan aku mengikut kronologi cerita, yakjud makjud akan keluar selepas era al-masih al-Dajjal .. iaitu ketika imam mahadi dan tenteranya mula keluar. kaum yakjud makjud ini akan berperang dgn tentera imam mahadi.

cukup utk itu sahaja cerita dari aku, klau salah silap harap dibetulkan ye  .. kesemua cerita bukan lah sahih, hanya diambil dari sumber2 yg disebutkan ..

p/s :

Saturday, December 18, 2010

Mencari sebuah konklusi ........

salam ...

sejak akhirnya .. aku terase sgt nk berubah .. dr pd kurang baik kpd lebey baik .. jumaat lpas, peptalk yg aku handle tu, ade abg presenter tu bg tgk our history n our future .. dr islam view dan world view .. dr situ kite lihat byk sgt islam dh kene tipu dan tindas.

dlm present die juge ade selitkan wasiat Rasulullah SAW utk ummatnye. time tu rase nk sgt berubah, dan buat smting utk umat islam di malaysia ni .. then solat jumaat juge berkisarkan tntang lebih krg tu juge .. level of an-nar ..  7 level .. ape isi dr level 1 hingga ke 7 .. rase sgt2 bersalah je klau x share dgn korg ape yg aku tau .. mcm  post sblm ni aku ade open cite pasal palestine. InsyaAllah hal ini akn aku pnjgkan dlm FB.

dlm pada yg same, terlalu nk tahu ape conclusion .. titik tolak .. kronologi .. konflik ... kisah .. sejarah .. semua nya terlalu ingin tahu .. mcm mane kite nk kaitan antara al-massih al-Dajjal, Ya`jud Ma`jud, nabi isa, imam mahadi, Zulqarnain, Freemason, Palestine, Baitul Maqdis, Jerusalem, 2012, dan semua yg berkaitan. 

langkah yg aku ambil slkrg ni, bykkan membace buku2 yg telah dibuat kajian oleh cendikiawan yg baik hati .. yg ade usaha utk merungkai sesuatu .. buku yg dh ade .. palestine tak pernah gentar, Zulqarnain, Salehuddin AL-Ayubi .. selain tu, youtube juge membantu .. 

harap2 dlm pencarian aku nnt, aku akn tahu jawapan disebalik kisah2 tersebut mengikut kronologi yg betul .. amin ... setiap kisah insyaAllah aku akn beritahu dlm blog ini utk informasi korg sume ye .. 









P/S : Doakan kejayaan aku untuk membuat konklusi ape yg aku cari ...

PEMBEBASAN BAITUL MAQDIS

PEMBEBASAN BAITUL MAQDIS

Khalifah umar r.a. melakukan solat 2 rakaat, tanda bersyukur atas nikmat besar yang telah dikurniakan Allah SWT kepada umat islam, iaitu Berjaya membebaskan baitul maqdis, tempat Isra` Mi`raj Rasulullah SAW, masjid al-Aqsa yang merupakan satu antara tiga masjid yang dianjurkan oleh Allah SWT untuk diziarahi. Rasulullah SAW tidakpernah dating lagi ke masjid al-Aqsa selepas peristiwa Isra` Mi`raj. Begitu juga khalifah abu bakar r.a., di mana pada masa beliau menjadi khalifah, tidak tercapai membebaskan dan melihat kota suci ini. Khalifah Umar sangat beruntung kerana menyaksikan pembebasan kota Baitul Maqdis.


BAITUL MAQDIS TEMPAT BERLAKUNYA BANYAK SEJARAH ISLAM

Pada hari ke dua, kunjungan khalifah Umar r.a., Patriarch Syarafniyus mengajak beliau berjalan-jalan disekeliling kota untuk melihat2 tempat-tempat bersejarah, tempat2 suci dan tempat2 orang kristian melakukan ziarah haji.

Disinilah Nabi Musa a.s. serta pengikutnya bani Israel tinggal setelah keluar dari mesir dan disini juga pernah berlaku cubaan menyalib nabi Isa a.s. yang kemudian didirikan gereja al-Qiyamah. Di baitul  maqdis terdapat mihrab Nabi Daud a.s. dan Batu Nabi Ya`akub a.s., tempat Rasulullah SAW melalui Mi`raj menurut beberapa riwayat.

Sebahagian besar daripada tempat2 bersejarah ini dibangunkan atas runtuhan atau bekas bangunan tempat2 ibadah watsanit penyembah berhala di zaman Romawi pertama, Babylonia dan zaman Pharaoh di mesir. Kesemuanya ini telah diceritakan oleh Patriarch Jerusalem kepada Khalifah Umar r.a..


SEBAB KEENGGANAN KHALIFAH UMAR R.A. MENGERJAKAN SOLAT DI GEREJA AL-QIYAMAH DAN GEREJA CONSTANTINE

Ketika masuk waktu asar, Patriarch mempersilakan khalifah Umar r.a. untuk menunaikan solat di gereja al-Qiyamah, tetapi khalifah Umar menolaknya kerana bimbang tempat itu akan diubah menjadi masjid dengan alas an bahawa beliau sudah pernah melakukan solat di situ. Begitu juga, khalifah Umar r.a. menolak melakukan solat digereja  Constantine yang letaknya tidak jauh dari gereja al-Qiyamah.

Dengan berpandukan petunjuk dan isyarat yang pernah diberikan oleh Rasulullah SAW mengenai Baitul Maqdis dan tempat baginda mengerjakan solat ketika itu (Isra` Mi`raj), khalifah Umar r.a. pergi ke tempat lain iaitu kira2 500meter dari gereja al-Qiyamah dan beliau sampai disuatu tempat dekat satu bongkah batu besar (Shakhrah) dan disanalah beliau dan rombongannya mengerjakan solat.

dipetik dari buku : PALESTINE TAK PERNAH GENTAR

Thursday, December 16, 2010

PEMBUKAAN KOTA BAITUL MAQDIS


PEMBUKAAN KOTA BAITUL MAQDIS
 
Peristiwa itu terjadi pada tahun 15 hijrah bersamaan 636 masihi, bila mana pasukan2 tentera di bawah panglima perang masing2 yg terkenal seperti Khalid ibn walid, Ubaidah, Amru Ibn Ash, Syarahbil Ibn Hasanah, Ikrimah Ibn Abi Jahl, Yazid Ibn Abi Sufyan, Mu`awiyah Ibn Abi Sufyan, Qa`qa` dan lain2 berjaya membebaskan daerah2 penting di Syam (Kini Palestine, Jordan dan Syria) yang diduduki oleh pasukan2 Romawi Byzantium.
Ketika itu pasukan Islam di sebelah selatan dipimpin oleh Amru Ibn Ash dan Syarahbil Ibn Hasanah masih tetap mengepung Jerusalem dari setiap penjuru, terutamanya dari arah laut tengah. Pasukan islam diperkuatkan lagi oleh beberapa bantuan dari madinah, antara lain pasukan yang dipimpin oleh Mu`awiyah Ibn Abi Sufyan. Hasil daripada kepungan yang berlangsung lebih empat bulan itu, Rom Byzantium yang berada dalam kota Jerusalem menyerah kalah dan penduduk Iliya` (Nama Jerusalem ketika itu) yang dipimpin oleh tokoh agama Kristian Patriarch Shafarniyus ingin pengadakan perjanjian damai dengan pemerintah islam. Seperti daerah2 lainnya yang sudah dibebaskan sebelumnya.

PEMERINTAHAN PENDUDUK JERUSALEM
Berbeza dengan perjanjian2 damai yang dibuat sebelumnya yang mana ianya cukup lengkap dengan panglima2 perang dibahagian masing2, penduduk Jerusalem dibawah pimpinan Patriarch Shafarniyus ingin mebuat perjanjian terus dengan Khalifah Umar Ibn Al-Khattab r.a dan memohon kehadiran khalifah yang terkenal adil dan bijaksana itu ke Jerusalem untuk menerima penyerahan kunci kota suci itu secara rasmi. Perjanjian damai itu telah dilakukan di suatu tempat yg disebut “Jabiyah“ yang terletak diutara Yarmuk iaitu kira2 200km dari Jerusalem.

KEBERANGKATAN KHALIFAH UMAR AL-KHATTAB R.A. KE JERUSALEM
Setelah mendapat sokongan dari para sahabat di Madinah, Khalifah Umar Al-khattab berangkat bersama2 dengan sebuah pasukan yang akan dibantu disebelah dibahagian sebelah selatan menuju Jabiyah. Sebagai pengganti khalifah dimadinah, makan dilantik Saidina Ali r.a yang ketika itu banyak memberikan saranan2 positif diatas keberangkatan Khalifah Umar Al-Khattab r.a. memenuhi permintaan penduduk Jerusalem untuk hadir dibaitul Maqdis.
Setelah sampai di Jabiyah, Khalifah Umar r.a. telah disambut oleh panglima2 perangnya dengan berpakaian mewah hasil rampasan dari pasukan Romawi Byzantium yang telah dikalahkan. Melihat penampilan para panglimanya yang sebegitu rupa, Khalifah Umar r.a. tidak langsung menunjukkan kegembiraan, sebaliknya raut wajahnya jelas kelihatan yang beliau amat marah. Khalifah Umar menyangka bahawa pasukannya telah terpedaya oleh kemewahan dunia seperti yang telah berlaku kepada pasukan Romawi, tetapi setelah mereka perjelaskan kepada khalifah bahawa yang dipakai itu ialah sejenis senjata perang (kelengkapan perang), barulah wajah beliau berubah bangga.

TERMENTERAINYA PERUNDINGAN DAMAI ANTARA PATRIARCH SHAFARNIYUS DENGAN KHALIFAH UMAR AL-KHATTAB

Tidak berapa lama berada di Jabiyah, dating beberapa orang pegawai tinggi utusan Patriarch ke Jerusalem untuk melaksanakan perjanjian damai yang mereka usulkan kepada Khalifah Umar r.a. pegawai tersebut disambut dengan baik dan berlakulah upacara menandatangani perjanjian tersebut yang disaksikan oleh panglima2 perang islam, baik dari sebelah utara mahupun selatan.
Iliya` adalah nama yang mahsyur bagi Jerusalem ketika itu. Setelah selesai upacara menandatangani perjanjian damai, Khalifah Umar r.a. dengan disertai dua panglima iaitu Syurahbil dan Amru al-Ash berangkat menuju Baitul Maqdis untuk memenuhi undangan Patriarch dan menerima penyerahan kunci Kota Suci Jerusalem. Lebih penting daripada itu bagi Khalifah Umar r.a. ialah melakukan ziarah ke masjid Al-Aqsa seperti yang dianjurkan oleh nabi Muhammad s.a.w


Dipetik dari buku "PALESTINE TAK PERNAH GENTAR"

p/s : sharing is caring

Hadiah dari PTS !!

salam

ahha! nk tau hadiah ape sy dapat ? ok!

sebuah buku berajuk "BENARKAH ISKANDAR BUKAN ZULQARNAIN"
dan sebuah komik bertajuk "TAKARA-KAU TAK BERJUMPA KERANA KAU TAK CARI"

ok, jom ulas skit secare rambang 2 buku ni.

buku 1st tu psl zulqarnain, pahlawan ulung zaman BC lagi. ahha! jgn xtau plak ye, bunyi mcm zaman kegemilangan islam je kan. tetapi, cerita tersebut telah wujud ratusan tahun sebelum masihi lagi.
fyi, skrg ni masih hangat lagi berkenaan ketamadunan Zulqarnain ini, dimana ada juga buku yang menerbitkan buku bertajuk "ISKANDAR ADALAH ZULQARNAIN" amat bercanggah dgn buku ni. so, klau nk tau crite mane yg betul, sile la beli 2 2 buku ye :)

ok, 2nd book pule. tajuk je dah macam best. adakah tentang cinta? ilmu? agama? atau duniawi? hahaha .. dr tajuk je dh bley buat byk andaian kan.
klau nk tau isi nye, tunggu la sy bace bagi habis dulu ye .. bile tu? ntah leee .. hahaha









p/s : koleksi buku sudah ade 7buah. tebal2 jgk sumenye .. fyi, 1 buku pon blum habis bace semua. hahaha .. cmne nk tmbh koleksi ni .. hehehe  @_@

Wednesday, December 15, 2010

award sudah sampai ...

SALAM ..

lame dah xbrdeklamasi ayat kt sini .. bz kot .. hahaha (bile mase aku bley bz?? )

ok. base on previous punye previous post, aku ade bgtau yg aku dah menang hadiah saguhati dr PTS kan .. alhamdulillah, hadiah tu telah selamat smpi ke tgn ku .. tgh hr td .. dr office .. abg post men yg hantar ..

nk kate seronok gile tu xde la .. tp bersyukur sgt2 .. sbb SANGAT2 BERBALOI .. huhu .. nk tgk process pelaburan x? hehe .. jom tgk ..

harga buku RM48.80
discount    RM 17.23
harga beli  RM31.57
harge post RM7.23

Harge perlu dibayar RM42.07

ok. dengan pelabuhan tu, aku dpt 1 kupon yg sgt2 bertuah. masuk peraduan dan menang!!

ok. kos penghantaran kupon n resit pembelian

photostat RM.FREE
post laju RM3.50

OK. selesai bab penghantaran. tggal tunggu terime hadiah je ni .. hehe

today, dapatlah hadiah berupa buku.

Buku bernilai RM25.00

SANGAT2 BERBALOI - BALOI !!!!!!!!!!!!!!

buku ape? Tunggu next entry ea .. hehehe

hahaha

P/S : xrugi membace tau .. hehe

Sunday, December 12, 2010

Another Tagging From cik Amal ..

Salam u all sekali an .. hehe

sy dpt lagi another tag dr cik amal kite .. lagi2 cik amal .. lagi2 cik amal .. korang jeles ea .. hehehe .. die kan follower sy yg setie .. so, die die bagi la ... another thanks ya!!

ok .. lets begin ....

1) Kerete idaman anda

ehm .. klau di ikutkan .. nk je pki krete lamborghini gallardo .. Fastest Ever ok .. huhu

.
.
.
.
.
.
.
.
.
disebabkan syg akan negara .. sy decide utk pki PROTON LEKIR

.
.
.
.
.
.
.
.
.






Santek kan ... Nasional Car ok! .. huhu





2)Handphone idaman anda

actually, sy mmg x obsess lgsg tentang hp ni .. lagi best pk psl PC/Lappy .. huhu .. tp xpe la ..dah soklan soh jwb cmtu .. jwb je la ea .. hehe

.
.
.
.
.
.

buat mase ni .. masih pakai
.
.
.
KUNO kan ... hahaha ..





3) Rumah idaman
.
.
.
.
.
.


hahaha .. canggih x? name pon idaman .. huhu
sy suke dok rmh kampung yg ade laman .. XSUKE DOK BANDAR!!




4) BF/GF idaman korang
.
.
.
.
.
.
.
.

nk yang bertudung (bkn cm pict ni)
nak yg pandai mengaji
nak yg pandai masak
nak yg tau tanggungjawab

to cik saleha .. anda ade ciri2 berkenaan? hahaha


5) tempat yang anda ingin kunjungi

.
.
.
.

.
jika diberi ruang dan peluang oleh Allah swt, sy nk pasang niat p menunaikan haji o umrah .. bwk parents .. sayu je klau berada depan kaabah kan .. doakan saye ea ..



6) senaraikan orang yang hendak di tag

ni yg pening ni .. follower ade 10+1 je .. aleh2 muke tu juge la ... hahaha

dgn ini sy meng tag nama2 seperti berikut .. hehe

mai ismail
ezra miera
Syafifi
Ain Nadzlissa
syahrizal ID
all follwers lain



i`ve done! ^_^


Activity hari ini ......

Salam kawan2 ku ..

cam tajuk entry, hr ni mmg byk bnde aku buat dr bangun tdo smpi la pas isyak td .. ok, crite 1 demi 1 ok!

pagi td mama masak nasi goreng je .. cm xde mood plak nk sarap tu .. so, decide p klua .. p sarapan di luar .. warong dkat2 rmh je .. superb taste ... layan nasi lomak .. nyam2 ..  huhu

then balik rmh .. basuh motor tercinte plak .. sampai kilat .. fuh!

then p pekan banting .. nk bli hadiah .. nk bagi kt kawan yg time tu blum kawen .. skrg dh kawen dah .. hehe

pastu plak .. p al-ikhsan .. kdai sukan .. nk bli kasut futsal n kasual .. dah belek2 .. kasut futsal je brkenan .. kasut kasual igt nk ambk high cut pnye .. tp xde la plak ctu .. xpe la .. cri kt shh alam o sunway kot next week .. YES pnye psl .. hehe

then p repair motor sat .. tukar tank 2T yg sudah bocor .. lame gak kt situ ..

smpi rmh kol 1.40pm .. lpak2 jap .. makan/mandi/solat/siap2 .. nk p rmh kawan yg kawen plak ..

kol 3 p rmh kawan lg sorg .. ajk di p rmh kawan tu .. kol 3.30 bru smpi rmh kawan yg kawen tu (aku dah pening @_@ ) ... smpi je ade la 5 6 org kawan kt citu .. dh nk blk dah pon .. aku makan jap then trjmpe izulman .. die pon dijmput gak .. smbg2 jap then msk jmp pngantin then beredar la ..

kol 5 smpi rmh .. solat .. rhat2 jap .. then .. p padang .. football time! .. lari pnye lari .. penat la jgk .. hri ni juge masih menang cm semalam ... huhu

mlm plak just lpak2 .. layan idola kecil .. (vote syazlin ok) .. kol 11 lebey bru dpt dok dpn pc ni ha .. akhirnye .. hari  yang sungguh memenatkan .. huhu



p/s : Selamat pengantin baru to Umi Fatin binti Shamiran ^_^ ............ who`s next??

Saturday, December 11, 2010

Popularity?? .. Perlu atau tidak ??

Salam ..

mlm ni, aku nk crite pasal popularity .. yes, i`m talking about famous .. nk dijadikan persoalan .. perlu ke populariti ni ??

kadang2 seyes aku agak jeles la kpd yg mmpnyai fans o friends o follower yg begitu ramai .. klu kt FB tu .. up to 1000 .. Kire rmi la tu .. klau blog ni plak klau sape ade follower cecah 200 dah di iktiraf famous (tu aku yg iktiraf la) ..

tetapi ape tujuan tu sume ea? popularity o publicity ? perlu ke ?

bg aku mmg best mempunyai rmi follower/friends .. tetapi pada satu ketika bnde tu akan makan diri kite sndiri .. which is NO PRIVACY .. sume bende orang tau tentang kite .. sume org tau ape kite buat . . dan bley dikatekan sume org tau pasal kite.. bile kite terjumpe .. org bley tanye kite pasal something yg kite xpernah bgtau die pon .. kan3 ..

NO SECRET .. untuk org yg sume bende nk bgtau la .. but .. utk yg pandai manage die pnye FB/BLOG .. tahniah la .. bkn senang nk kawal sume tu .. skit2 nk bgtau ..

klau korg nk tau .. FB ade kaitan dgn CIA/FBI di US .. ni crite betul .. bukan dongeng rakyat tau .. mereke pegang data base kite sume ni ha .. tiade lagi rahsie bagi mereke pada kite .. bunyi cam bahaya .. tp tu la hakikatnye .. huhu .. ni sume ISRAEL punye hal .. byk bnde aku nk dedah ni .. tp nnt2 la ..

ok la beb, tu je kot .. hehe



P/S : since blog ni ditubuhkan dari 2008, zoolhealme.blogspot hanya ada 11 follower. popular kah?? hahaha

Bosan untuk hari ke dua ..

salam ..

entry yg masih mase .. tentang bosan .. sebab ape entry ni kua 2x ? sbb ternyata hari2 ku kini totally BOSAN ..

nk dijadikan crite .. kebosanan aku ni bley tahap kurang waras .. kurang waras yg bagaimana ? ni yg nk crite ni ..

hari2 blk lewat kt office sbb xtau nk buat ape lagi kt rmh klau blk awal .. klau kt office tu ade la kawan2 utk melepak .. main chess n so on .. ditakdirkan smlm . hr khamis .. blk awl dari yg biase nye .. disebabkan bosan yg melampau .. aku decide p jalan2 di summit USJ .. sunway dh slalu .. dgn tanpa tujuan yg jitu, redah je la masukkan mall ..

dah masuk .. masuk kedai tu, klua kedai ni .. masuk kedai ni, klua kedai nun .. hadoi .. sehingge kan baju baby pon di bebek2 juge .. dgn harapan nk bli 1 utk mia si comel lote .. then .. xbli jgk .. sbb nk spend duit weekend ni nk shopping .. serang YES .. huhu ..

klua dr summit dgn tanpa sebarang belian samada makanan o pakaian .. hadoi .. dah xtau nk buat ape lagi ni .. hoho .. kawan ade pon xmacam kawan .. ntah la .. nk je aku bla dr dunia Bandaraya KL ni ..

tu je kot nk share .. agak2 sape2 readers yg ade keje kosong, bley la inform kt saye ye .. hehe



P/S : Bosan yang Membosankan ... :((((((((((((((((((((((((((((

Thursday, December 9, 2010

Hari - hari yang Membusan kan ...

salam ..

this week mmg boring sungguh .. xtau nk buat ape .. keje 3 hari ke .. hehe .. ok la kan ..

kt office dok men chess je .. keje skit2 tu ade la jgk .. tp yg simple2 je .. seriuosly dah boring keje cmni la .. nk je keje kt lua .. xde dok dlm office je .. klau lah aku dpt tuka unit lain yg slalu keje lua kan best .. hehe ..

this week my friend nk tunang + nikah skali .. rase kejap je .. hoho .. org tu dh nk kawen, xsmpat aku nk teckle .. hahaha .. ups .. xde la .. saje je .. lame aku xmsj die .. org dah berpunye ni takut skit nk kacau .. nnt laki die marah plak .. lagi2 nk kawen dah .. kan3 .. so, i decide utk tidak mesej die sbg langkah awal .. hehe

rase nk pegi je majlis die .. tp xtau nk ajak sape .. klau ajk blum tentu free .. mst ade kawan .. malu la aku klau p sorg2 .. die tu pompuan .. kawan2 die pompuan .. mst aku keje ajk kawan2 laki .. xpe2 .. insyaAllah ade nye yg aku bley ajk .. hrp2 die org free la ea ..

HADIAH ?? perlu ke aku bli/ bwak? ehmmm .. ntah la .. bunyi mcm perlu .. sbb aku pernah rapat dgn die .. tgh la nnt klau ade ade la .. klau xde nk buat cmne kan .. hehe ..

klau xde kwn sgt .. aku nk ajk zulman je la .. sbb rmh nenek kwn aku ni dkt dgn rmh zulman .. so, alang2 la kan .. pon tgh la cmne nnt .. ntah la .. mase akn sentiase berlalu .. tunggu dan lihat je la ye .. hehe

oklah .. cukup la introduction utk kawan ku ni .. klau dah p nnt aku ambk pict n bg kt korg plak ea .. hehe ..

ok, selamat bekerja ....    ^_^

p/s : Totally Bored !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tuesday, December 7, 2010

My Friends came back from Aussie ..

salam kawan2 ..

ptg td aku p rmh kwn aku, nme die izulman, die bru blk dr Aussie, abis blaja dah .. rase kejap je abis .. rasenye bru 2 3 minggu lpas jmpe die kt dlm bas klang-banting .. hehe .. tu crite lame ok .. skrg nk jmpe die sbb nk tnye kaba je .. dgn ambk smething .. hehe

nk dijadikan crite .. ajak kwn nii jmpe die, kwn yg ni xfree plak .. tyne kwn ni, yg ni plak kt kL .. adoi .. sape lagi aku nk ajk ni .. so, aku decide utk p sndiri rmh die ..

pas blk dr btulkan motor, aku call die .. ckp nk dtg rmh .. dh call, trus la p rmh die .. actually xpenah pon p rmh die .. just tau la area  mane .. dh jmpe die .. smbg la .. tnye tu .. tnye ni .. futher study .. future .. mcm2 lagi lah .. bdk lpasan overseas .. ckp pon cmpo2 lah .. malay n english .. dh xbley nk totally malay .. huhu .. layan je la .. die ambk business study, financial, accounting n lain2 .. pe lagi .. sume nye die cite psl business.. business.. n business .. hoho .. nk xnk .. layan ... tp mmg best la .. dr smbg je kite dpt tau ape yg die nk achieve .. mmg superb .. byk bnde yg kite akn buat.. huhu .. panjang lebar jgk kami brsembang ..

dh smbang pnjang lebar, aku pon mintak diri la dulu .. snggah rmh pakcik aku yg xjauh dr situ .. parents aku ade kt sane .. hehe ..

actually aku jmpe izulman ni xlebey 10 kali .. hahaha .. pecaye atau x ? pecaye la .. actually die ni kawan kpd kawan aku.. tp die mmg sgt2 mesre .. 1st kenal pon dh mcm lame je kenal .. hehe .. mmg best la kawan dgn die ... dgr die pnye future plan pon mmg best la .. malu plak aku nk story aku pnye education background kt die .. hehe .. cmtu la cite die .. xbley lebey2 .. nnt die trbace abis aku .. hehe ..

ok la beb .. dh mlm ni .. nk tdo awl .. esok nk blk KL .. hadoi .. xde tele porter ke .. cpat skit aku smpi .. huhu .. ok bye ..


santek x? santek kan ... ^_^

p/s : thanks izulman for that gift .. nice!! hahaha

Ma`aL Hijrah .. titik perubahan ..

salam maal hijrah ..

sempena maal hijrah 1432 untuk seluruh umat islam di dunia. suatu titik tolak yg wajib kite ubah dari sekarang untuk mase depan .. iaitu FREE PALESTINE.

rase terpanggil untuk bagitau korg sume untuk share ape yg aku rase. semua tentang Palestine .. sedang kite asyk melafazkan azam tahun baru, ade xterdetik kite nk ubah dunia islam ni, lagi2 islamifobia .. takut akan islam .. sesungguhnye membebaskan dunia palestine menjadi tanggungjawab bersama seluruh umat islam.

org yahudi di israel hanya 5juta org sahaja jika dibandingkan dgn 300juta umat islam didunia ni .. terlalu besar utk dikalahkan oleh kumpulan minoriti, tapi hakikatnye itulah yg sebenarnye. dunia islam sebok menghantar memoradum bantahan sini dan sana .. tapi NOTHING! tiada hasil sedikit pon. perkara yg sama juge diulang setiap kami Palestine diserang .. hanya memoradum memoradum dan terus memorandum ..

jika kite lihat dr dalam negara palestine itu sendiri, sgt2 menyedihkan .. kdg aku trfikir bgimana jika brlaku dinegara sendiri. adik2 .. saudara mara .. sekolah .. pembangunan .. demi sebidang tanah yg diperjuangkan .. Allah telah janjikan syahid atas hambanye yg berjuang demi islam.

berdasarkan sejarah islam, kaum bani israel adalah suatu kaum yg paling byk diturunkan para nabi. antaranya adalah nabi ibrahim dan ismail. tetapi sifat bani israel inilah yg sering melawan para anbia`. sejarah islam byk berlaku di bumi Palestine iaitu negeri Syam yg sering diperkatakan dlm sejarah ketamadunan islam.

Bumi Palestine pernah menjadi bumi tawanan utk tentera Parsi dan Rome .. sehinggalah pahlawan islam menawan semula bumi palestine dan berikrar "Bumi Palestine tidak akan dijajah lagi sehingga hari kiamat" .. dgn janji tersebut, Rakyat islam dipalestine telah berjanji akan menjaga bumi palestine sehingga hari ini, musuh islam tidak dapat menawan Palestine dengan apa cara sekalipun.


Percayalah, titik tolak akhir zaman akan berlaku dipalestine. jika korg nk tau lebih lanjut, sila la bace buku2 tentang sejarah palestine, mesir, turkey, kerajaan uthmaniah, Jerussalam dan sebagainya utk mengetahui bagaimana pejuang2 islam mempertahankan bumi palestine termasuk Salahuddin Al Ayubi.

Jika kite dpt membantu walau apa cara sekalipun dgn ikhlas, Allah telah janjikan balasan diakhirat kelak dan jika kite mengambil mudah juga Allah tidak akan mempersoalkannye. Oleh itu, sama2lah kite berazam untuk membantu dunia Palestine dgn apa cara sekalipun.

Jika doa yang kerdil dihimpun, lama2 akan menjadi lebih kuat. disini sy nk nasihatkan diri sy dan para pembaca sekalian, agar mula buat perubahan baru keatas bumi palestine dgn apa cara sekalipun. Setiap pelaburan ada ganjaran yg dijanjikan ..

"FREE FOR PALESTINE"

Monday, December 6, 2010

Another Award !!

salam kawan2 sekalian ..

hari ni sy dpt award lagi .. hadiah dr seorang sahabat yg bernama cik akmal baharuddin .. kali ni award utk follower .. sbg seorg follower yg setie, sy telah dianugerahkan dgn award ni oleh cik amal .. thanks ya ... hehe

.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.


shomel kan award saye ni .. hahaha .. 2 dlm 1 .. 

dgn ini, sy meng tag kan name2 follower seperti berikut ..

cik miera
cik mai ismail
cik ain nadzlissa
all my follower too ..


tahnks to cik amal ^_^

P/S : award ke brape ea??? @_@



1st Time MC ..

salam kawan2 ...

lame reasenye dah xmengarang kan .. nk kate bz sgt tu xde .. just xde mase nk deklamasi kt blog ni .. hehe ..

fyi, hr ni sy cuti .. ala2 demam manje gitu .. nk runner dr banting ke KL utk 1 hari je? dah smpi office dok main chess je .. rase cm xberbaloi je .. thats y la sy ambk MC hri ni .. batuk2 skit .. jadi lah .. 1st time sy MC ni .. sesekali .. ape salahnye .. membazir klau org bagi MC kite xnk MC ... huhu ..

so, stay la 2 hr di kampung yg tercinte ni lagi .. hahaha .. ade kg bia slalu blk .. nnt dh brkeluarge nnt, bkn slalu bley blk .. kan3 .. hehe. oklah .. bye2 all ..

Friday, December 3, 2010

WeekeNd xTvT

Salam ..

Lame dah xmenulis ni .. cm dh mls pon ade .. tulis2 xde sape bace .. ye la kan .. follower 10 org je .. hahaha .. nk buat cmne .. dah org xnk follow kite .. thanks to my follower yg sudi jd follower lah ..

background blog ni pon msh kelangkabut lagi la .. serbe xkene je .. nk renovate pon 2 3 kali pk .. ade je yg xkene .. nk buat cantik pon sape je yg nk tgk .. sedey je .. hehe .. ok la .. better stop je la dr mendeklamasi sorg2 .. kan2 ..

esok mgkin akan bz skit .. blk kg kan .. byk gile la aktiviti yg nk dibuatnye .. dr jalan2 .. hingga la men bola .. esok igt nk jmpe sorg kawan tu yg baru blk dr Aussie .. lme xjmpe die .. last jmpe kt dlm bas .. time tu die msh kt intec lagi .. so, esok nk jmpe nk tuntut 1 bnde dr die .. hehehe .. esok juge nk bg ticket bus pd kwn yg lain .. die kirim ticket .. xtau la pagi o ptg nk jmpe both of them ni .. adik dah dok kirim buku korea die dah .. cm xbley soh org lain blikan je .. xpe2 .. nnt abg blk abg bli kan ea ...

ahad my mum ajk jln2 .. tp xtau la kt mane .. hrp2 best la .. huhu .. tggu je la ..

tu je kot nk share .. lain .. ehm .. xde kot .. ok la .. bye .. :((

p/s : sesuatu mst aku buat .. tapi macam mane??

Tuesday, November 30, 2010

Thanks To PTS ^_^


salam ..

seperti yg sy bgtau dlm previous post .. anda nk tau .. ape yg aku dpt ? aku dapat hadiah saguhati PTS : Teka Judul Buku best sangat2 tau ..

actually 27 hb aritu dh igt nk tgk sape menang .. then open official website tu kate .. tarikh tutup peraduan minggu ke 8 tu je pd 27hb .. 30hb tarikh pemenang diumumkan .. disebabkan dh 2 3 hari, soo .. lupe la nk tgk website tu lagi .. pd tarikh 21nov pkl 0015, aku send sms kt PTS .. awl beb .. klau aku send pkl 0000 mst 1st price kan .. nk dijadikan crite ..

td site survey di PJ n Shah Alam. ade 1 mase tu, sume tgh dok bls emel je .. dah tersadai aku sorg2 .. men la HP .. belek2 msj jap .. tetibe terbace msj dr 66688 .. igt kan Maxis yg bagi .. skit lagi nk delete .. then .. bace btul2 .. ade tulisan PTS besa2 .. xjadi nk delete .. trus bace n bace .. ayat trsebut berbunyi ...

"PTS: Salam. tahniah kerana tuan dan puan menjadi pemenang hadiah saguhati minggu 8 peraduan teka judul buku PTS. Mohon pos kan ..... blablabla "

wah!! baru 1st time masuk dah menang?? Alhamdulillah .. teruja sgt2 .. actually dpt kupon tu dah lame dah .. just tunggu mase yg sesuai je nk sms .. ujung2 ni pesaing xramai .. kan3 .. hahaha .. akhirnye .. dpt gak aku menang hadiah .. walaupon saguhati .. melepas ipod nano aku .. hehehe




 

klau nk tgk name aku betul2 secare real .. sila ikuti langkah2 berikut .. hehehe

langkah 1 : pergi ke http://pts.com.my/peraduan/

langkah 2 : sila scroll ke bawah sehingga tertera "50 pemenang x 12minggu buku PTS bernilai RM25


langkah 3 : sila click "senarai pemenang hadiah saguhati minggu 8

langkah 4 : terdapat senarai pemenang disitu. sila cari colum ke 3 baris ke 4

langkah 5 : sekarang anda nampak x
MOHD ZULHILMI BIN RAMLI
880221-10-xxxx

thats my name dude!!
hahaha .. sangat seronok .. 

thanks PTS sebab bagi saye hadiah tu. nnt sy akan pos kan kupon n slip bayaran ya ^_^


korang nk tau x camne cite ni berlaku?
sila rujuk link berikut untuk keterangan lanjut

sile bace dan anda akan tahu macam mane sy menang hadiah ni .. hehehe


actually PTS ade menganjurkan teke judul buku dalam die punye post kt FB .. aku selalu lambat cari tajuk buku tu. org lain yg cepat dari aku .. kdg lmbat xsmpi 1 minit pon dgn pemenang. punye la tension klau ter missed skit je dr org lain .. peraduan tu pon dah abis 2 3 hari lepas .. tp Alhamdulillah, dpt jugak aku hadiah dari PTS ni .. thanks PTS sbb bagi hadiah ni pd saye. sayang PTS. tp sorry sbb xdapat datang pesta Buku yg PTS anjurkan dpan Batu Caves tu. sekali lagi tahniah kedapa PTS sbb berjaye membuat saye minat akan buku. kalau la dri dulu aku tau wujudnye PTS ni, kan best .. huhu .. aku bebel2 puji2 PTS ni, agak2 PTS dgr x? hahahaha

P/S :  aku join PTS ujung bulan 10 .. dapat hadiah ujung bln 11. cube anda bygkan ape anda boleh dpt jika anda join selama setahun, 2thn, 3thn. wow!!! byk kan .. i suggest kt korg utk join PTS ni .. bak kate celcom .. Berbaloi - baloi ... hahaha .. oklah .. bye2 sume .. selamat mencube.. hehe



2 Award Dalam Se hari .. WOW!!!

salam .. 

(mood gumbira) hari ni sy sangat gembire sbb sy dpt 2 award dlm 1 hari .. best kan .. ^_^ .. 1st .. award td cik amal baharuddin yg comel .. thanks ya .. lain kali bagi lagi .. hehe ..

.
.
.
.
.
tada .......



santek kan ... hehe .. tag ni utk sahabat yg comel n saling ambil tahu blog masing2 .. eh? betul ke? hahaha .. ikut je la ... semoge friendship kite will continuous till the last breath ...


tag to :
Mai Ismail
Syafiq dak nakal
Ezra Miera
Syahrizal ID
n all my followers

thanks to all of u kerana sudi menjadi follower saye .. ^_^ 11org je


1 lagi award tgk kt next post ea .. hehehe ..

Sunday, November 28, 2010

Minggu yang bored ..

salam ...

minggu mcm tajuk post .. minggu yg boring .. dgn keadaan tubuh yg nk dmam2 skit .. batuk tambah teruk .. harap2 xde la smpi nk dmam :((

ptg td men badminton dgn adik2 ku .. nk uji ketahanan badan utk men bola .. didapati bdn pon ok .. xsemput .. kire ok la .. aku decide utk turun gak pdg men bola .. cinte ku trhadap sukan bola sepak trlalu tinggi utk dihalang .. hehe .. batuk2 aku ni pon .. full time tau .. kire ok la jgk .. penat pon penat .. tp stil ok lagi .. kesimpulan kt sini .. wlupon kite batuk/xsihat, xbermakna kite xbley bersukan ..

esok xtau la .. keje kot .. nk runner dr banting ke KL .. WOW!!! jauh kot .. batuk plak tu .. insyaAllah .. aku akn smpi office dgn keadaan selamat .. amin ..

tu je kot nk update .. xde bende sgt ..

p/s : smpi office je nk p jmpe doctor .. mane tau bley dpt MC .. hehe

Saturday, November 27, 2010

Mau Demam lor ... :(((

salam ..

dr mlm smlm rase nk dmam .. pg td dh start selesema .. tekak pon sakit2 je .. :((

then, pagi2 juge ayah ajk kemas my bilik ala2 stor gitu .. penuh dgn buku2 lame .. nk dibuang sayang .. ilmu tu .. then we decide utk smpan semua buku2 tu di luar ..

smpan semua buku2 dlm kotak n all jenis khazanah yg disimpan .. bile jmpe smthing tu, teringat kisah lame .. rase syg je nk buang .. konon2 nye la .. hehe .. dlm pd kemas tu .. terjumpe 5 ekor ank panda yg sgt2 comel .. rase nk telan je .. hahaha ..

kemas dari kol 8.30 pagi after breakfast .. kemas punye kemas .. tau2 dh almost 12.30 .. hoho .. lme nye kami kemas .. mmg penuh barang2 .. dari kotak kasut yg mcm2 brand .. hingga ke buku2 rujukan zaman2 blaja dulu .. sume simpan .. xbaik buang ..

lpas mkn tgh hr rhat2 kjap .. lyn niece .. kol 3 ayah dh start smbung keje2 menyusun kotak2 plak .. hoho .. dh la xsmpat nk tdo .. xpe2 .. demi ayah yg tercinte .. ku gagah kan diri utk mmbantu .. tolong punye tolong .. dkat 5.30 la jgk siap .. mandi n solat .. main2 dgn niece again ..

kol 6 .. ku gagahkan diri utk ke padang dgn keadaan diri yg semakin teruk selesema .. dah start batuk2 dah .. xpe2 .. kate doctor, sakit jgn dimanje2 kan .. kite kene lawan ... so, men la bola ... alhamdulillah aku survive smpi abis main bola .. seb bek semput aku xdtg .. takut jgak klau dtg .. mau MC 2 3 hari .. huhu ..

mlm lpak2 .. pas solat tgk idola kecil yg sangat comel .. aku vote for shazlin .. mmg best!! hahaha .. then .. online le pule ..

ok .. tu je kot nk ckp .. so, to all my friends .. doakan ku spy cepat smbuh dr selsema ni ea .. takut membawe kpd demam plak .. hehe

Thursday, November 25, 2010

Menghargai Sebuah Kehidupan

salam ....


hari ni nk sharing something .. just read ..


MENGHARGAI SEBUAH KEHIDUPAN

  1. Gagal merancang bererti merancang untuk gagal. Hidup kita sudah terbiasa dengan pelbagai rancangan, sama ada apa yang dirancang untuk kita, atau kita sendiri merancang dengan pelbagai harapan.
  2. Hidup berjalan dengan pelbagai perancangan dan jangkaan. Kita melepasi peringkat sekolah rendah – sekolah menengah – universiti – kerja – kahwin – anak – tua – pencen. Setiap peringkat itu berjaya ditempuh dengan kejayaan mengatasi kebarangkalian ia tidak berlaku. Tidak semua yang bersekolah rendah sampai ke sekolah menengah. Tidak semua yang di universiti berjaya menggenggam segulung ijazah. Belum tentu semua yang berijazah mendapat kerja. Bukan semua yang bekerja bertemu jodoh, berkahwin, beranak pinak dan mencecah usia tua.
  3. Semuanya sentiasa dengan kebarangkalian harapan tidak tercapai
  4. Hanya satu yang pasti berlaku iaitu MATI! Fikir mati pun mati, tak fikir mati pun mati. Bersedia untuk mati pun mati, tak bersedia untuk mati pun mati.
  5. Justeru janganlah dipanggil bakal Datuk kerana mungkin tidak jadi Datuk. Jangan dipanggil bakal Puan Seri kerana mungkin tidak jadi Puan Seri.
  6. Sebaliknya, WAHAI BAKAL-BAKAL JENAZAH sekalian! Itulah saya dan anda semua.
  7. Islam tak mengajar kita takut dengan kematian tetapi menyedari adanya kematian di hadapan maka HARGAILAH SEBUAH KEHIDUPAN
  8. Teringat kepada perbualan saya dengan ibu bapa yang anak mereka sakit jantung – jangan difikir ajal anak itu kerana mungkin doktor mati dulu kemalangan. Mungkin ibu bapa mati dulu. Mungkin saya mati dulu berbanding anak kecil yang sakit itu. Justeru janganlah dibimbangkan tentang kematian. Sebaliknya hargai setiap detik yang ada.
  9. Nabi SAW bersabda: صلِّ صلاة مودِّع كأنك تراه ، فإن كنت لا تراه فإنه يراك yakni “bersolatlah kamu dengan solat perpisahan seolah-olah kamu melihat Allah. Jika kamu tidak dapat merasakan yang kamu melihat-Nya, sekurang-kurangnya rasakanlah bahawa Dia itu melihat kamu”.
  10. Kita akan mati di antara dua solat. Tiada jaminan selesai solat Asar, kita sempat sampai ke Maghrib. Justeru setiap solat, lakukanlah ia sebagai solat terbaikmu.
  11. Wal-‘Asr

p/s : moga menjadi pedoman kite spanjang kehidupan ...

dipetik dari email seorang sahabat .........

Linkwithin