}

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, January 27, 2012

Andartu atau Bermadu

Assalamualaikum..

baru je lepas habis tgk semanis kurma tv9, tajuk die aku xtau. yg penting, pasal "Andartu atau Bermadu". 2 3 minggu ni mmg aku fikirkan psl bnde ni. sbb kt office aku rmi je kakak2 yg xkahwin lagi. boyfriend pun xde. cmne la nasib bdk2 yg cmni kan. adakah ia faktor kerjaya? sosial life? atau ade sebab lain.

kadang lelaki pun takut gak dengan perempuan yg bekerjaya ni. dr segi kewangan dan faktor queen control. so far 2 tu je la yg paling ditakuti. klau laki rendah dr isteri, kemungkinan akan ade isu ungkit mengungkit berlaku. sbb perempuan ade degree, gaji besar, laki plak sijil/diploma je. gaji pun skit. nnt mule la ckp makan hasil bini. tu yg kdg bley terjadinya situasi queen control dan mindset belah isteri. mungkin mule2 xde la isu sgt. biasenye dah 3 4 tahun hidup same, cmtu la jadinye. (eh? lari tajuk la plak)

berbalik pada tajuk asal, samada Andartu atau Bermadu ade pro dan kontra nya. klau Andartu ni hidup sorg2, sunyi je rase, xde anak dan xde suami utk dijaga. lain pula bagi bermadu. senang cite kite jadi isteri no 2 lah ye. klau 2 2 pasangan redha, Alhamdulillah la. tp klau kawin jgk tp bergaduh xgune jugak.

separuh dr pahala yg kite dapat ni, datang dari hasil perkahwinan. jaga suami itu pahala, jaga anak2 itu pahala, jaga nafkah isteri dan keluarga itu pahala dan byk lagi pahala jika dibandingkan dengan hidup secara solo. tiada pahala hasil dr perkahwinan.

bermadu itu perit. tapi, kenapa tidak untuk mengejar pahala yang separuh lagi. btw, lelaki yg nk bermadu pun kene pilih jugak. xde la yg kokak2 pnye org. dr pndangan mata kasarnya, die mampu beristeri lebih dr satu dan berkemapuan untuk menanggungnya. salleh yaacob kawin rmi sbb mampu. dan bini2 die sume boleh hidup berdikari tanpa die di sisi. jadi isteri ni senang pada syaratnye, selagi ikut ckp suami yg elok2, selagitu la die selamat. Isteri ditugaskan untuk menjaga suami. lain2 xwajib,seperti masak, basuh, etc. senangkan. semua tu terletak pd keredhaan Allah. si suami pun kene la fair klau nk beristeri lebih dari satu. pandai ambil hati suami.

pernah diceritakan dalam kisah Rasulullah SAW, setiap isteri2 beliau diberikan sebentuk cincin oleh baginda secara senyap2 tanpa diketahui oleh salah satu dr madu2nya. diberitahu oleh Rasulullah, saya paling sayang pd isteri sy yg sy berikan cincin. nescaya semua isteri Rasulullah tersenyum sendirian.

ha, kan fair tu. jadikanlah Rasulullah sebagai icon kita jika kita hendak bermadu dan berkemampuan. 

ok. kesimpulannya, buatlah pilihan yang tepat samada bermadu atau Andartu. Ingat! setiap pilihan yang Allah beri pada kita, ada hikmah tersendiri. InsyaAllah.

P/S : saya xnak bermadu dengan sape2 :P




Wednesday, January 25, 2012

Walimatul Urus.....

Assalamualaikum...

hari ni nak cite pasal kawin. rase mcm best plak nk cite pasal kawin ni. hehehe

ok, kawan saye ramai yang nak kahwin dlm tahun ni. huhu. papepun tahniah la kat dieorg. tahun last dieorg membujang. huhu. no more lepaking, no more gossip2, n no more meeting. sebenarnnye, secara mindset nye, apabila seseorang tu dah kahwin, automatiknya, segala aktiviti yg melibatkan kawan2 akan disekat/ dikawal oleh suami/isteri masing2. kan3. so, pasni xbley la nk jmpe kawan2 ni secara berkumpulan. dah ade laki/bini kan. huhu. harap2 persahabatan akan akrab sampai bile2.

kalaulah bini saye nak jmpe kawan2 die, saye rase sy xboleh nak larang. tp jgn kerap sgt dah la. sesekali sebab lame xjumpe. nk bergossip tentang itu dan ini, sipolan dan sipolan, sejarah silap dan mcm2 lagi. nk klua jmpe kawan boleh, tp bersyarat. syaratnye senang je. dgr ckp suami :P

klau saye nak jmpe kawan2 plak. sy harap bini saya nanti akan bagi sy klua :P sy just nk jmpe. tapi, bini tetap dihati. ewah! :P sungguh ni. kawan2 kite pernah terlibat dlm sejarah hidup kite. rasenye xsalah klau nk gather blk. imbas kembali kenangan lame :P sebagai seorang suami, harap2 sy bkn jenis mengongkong. semua tu terletak pd syarat yg sy bagi. klau ikut insyaAllah sy boleh je bagi pelepasan :P

btw, aku cite mcm dah nk kawen kan. hahaha. ok! berbalik pada cerita asal.

last sunday, aku jmpe dgn kawan2 yg nak kawen ni. dieorg kate bile lagi nk jmpe. hehe. layankan je la. yg dtg irman, akmal, aku, zira, siti n yati je. mmg jmpe nk borak2 je. sambil bagi kad kahwin. zira pnye.

OK, Zira 5 feb, Irman March, Siti hujung May, Yati Awal Jun ..... Fifi kwn poli minggu ni. 28. huhu. kene pegi sume ni. wajib! semua rapat dgn aku. hadiah kene gagahkan la jgk. hehe. dah kene menyimpan utk hadiah. hehe. sume tu yg aku tau. yg aku xtau ramai lagi rasenye tahun ni. huhu. harap2 diberi kesempatan la smpi rumah korang2 ea :)

aku kawen? lame lagi kot. xtau bile. huhu.

okeh! bye2!


Sunday, January 15, 2012

awal 2012

Assalamualaikum ...

lame xmenuliskan. maklumlah, dah bz skrg dgn buah hati. hehehe.

ok, xnk cite psal tu. kite cite lain ye.

ramai nye org nak kawin bln 2 ni kan. huhu. my bestfriend pun nk kawin bln 2 gak. huhu. ape nk bagi ea. dh la duit xbrape nk ade. huhu. bestfriend yg lain pun bln 5 6 gak. huhu .. xpe la. dah rezeki masing2 kan. rezeki Allah yg bagi. klau ade rezeki ade la. jodoh pertemuan dah ditentukan di luh mahfuz lagi. itu rahsia Allah.

kerja 2012 ni semakin mencabar. boss pun dah bagi kerja2 yg dilakukan oleh exec2 aku. harap2 aku boleh buat yg terbaik tahun ni. boss pun boleh la recommend aku kt boss atas2. hehe. InsyaAllah.

ok, tempahan baju Panthera Team Malaysia semakin menggalakkan. Alhamdulillah rmi yg beli. aku cume tolong kt kawan2 yg betul2 berminat nk dptkan baju ni je. sbb dieorg nk beli, tp xtau mane nk cari. ok, sesape yg bace nk klau nk order boleh la. PM ea kt FB ..

ok la. nk cite tu je la. bye2. Assalamualaikum..

Monday, January 9, 2012

Hot!!

Assalamualaikum ...

ok, sy hot kt office. xpecaye... cube tnye stalker2 ofis saye ni ha.. kan3 ...

sume org panggil sy .. hahaha

ye la kan, adik bongsu, mst la sume org syg kan.. :P

yg penting sy hottttttt!!! hahaha ..

ok, sekian :P

Thursday, January 5, 2012

Sekolah dan memori nya ...

Assalamualaikum ...


Tetibe je hari ni nk cite psl skola. mst best kan. wlupun aku dh lame sgt tggalkan zaman persekolahan, tapi memory mase skola masih terpahat dlm hati. sgt sweet ok zaman skola aku. hehehe

ok, aku nk cite zaman sekolah rendah :P

cm biase la, sekolah kebangsaan dan sekolah agama. kebangsaan pagi n sekolah agama belah petang. sekolah pagi byk memory yg aku tggalkan, dari darjah 1 sampai la darjah 6. sekolah kebangsaan xprnah xde jawatan, sume darjah ade. hehe. darjah 1 n 2 jadi ketua kelas. yg best nye, dgn ketua kelas skali kene tarik telinga. hehehe. ok, darjah 3 hingga 6 aku jadi pengawas. huhu. yg best nye, pukul budak2. hahaha. yg xbestnye, kene buli dgn bdk2 :'(. siap main lari2 lagi. huhu. ape bley buat, jaga kelas hujungkan. kan best klau jage class awal. mmg main kuiz je la. cemburunye!

setiap mggu naikkan bendera. yg cuak bile kene bace doa kt perhimpunan. huhu. mghitung hari je la. hehe. tapi best la jgk. byk bnde boleh belajar. yg paling aku nk tau skrg ni, ade x bilik pengawas. guru ade bilik guru. mase aku dulu cikgu nk adakan bilik pengawas. tp skrg ni xtau la dah wujud ke belum bilik pengawas tu. huhu

skola agama mmg aku xbrape nk disiplin. keje asyk nk main je. abis slua skola aku, koyak sane sini. hehe. dr penjuru sane ke penjuru sini main nyorok2. dari timur ke barat aku main keja2. dari ground floor smpi 3rd floor aku main lari2. huhu. mmg seronok bile di kenang. huhu

naik je skola menengah, bdk class arab. pakai songkok la. alim tau time tu. xde jambul2. gune jari pun boleh. hehe. smpi la f3. masuk f4 dah xalim sgt dah. mule simpan jambul. hehe. tp tme tu jd ketue class. hehe. p sane n p sini. cm biase, bace doa di perimpunan.

F5 cikgu suruh jadi pengawas tapi aku xnk. mcm2 alasan aku bagi supaye xjadi pngawas. last2 bley palk cikgu tu sindir aku kt perhimpunan. xsebut name, tp dh mmg aku sorg je yg cikgu lantik jd pengawas tp xnk. ehmmm, sabo je la.

sgt seronok bile difikirkan blk memory2 tu kan. tapi semue tu dah berlalu. huhu. blaja dah abis dah. skit je lagi.. tggal nk kawen je. rase kejap je kan. :)




ok la. penat la nk bebel. post ni pun dh lme pending. hehe. bye2!


Monday, January 2, 2012

Welcome 2012

Assalamualaikum....

1 January 2012, bermulalah lembaran baru dalam hidup kita semua. mula menghitung hari demi hari yang akan kita lalui. naskah lama dibukukan dan terpahat dlm sejarah hidup. memikirkan jalan cerita yang akan dilakar pada tahun ini.

kesilapan perlu dielak, persediaan mesti dibuat, perancangan harus diatur rapi agar jalan cerita yang bakal dibina membuah kan hasil yg meyakinkan semua pihak.

sebut pasal azam, mcm biase la. tahun ini lebih baik dari tahun2 sebelumnya. bila berazam, jgn ambil mudah. jadikan azam suatu tekad yg harus dikejar. mencari matlamat untuk dicapai dan dipersembahkan pada dunia sebagai bukti kejayaan kita.

usah ragu usah khuatir dgn ketentuan illahi. semua yg berlaku ada hikmahnya. tumbang sekali xbermakna kita tidak boleh bangkit. orang yang kalah adalah orang yang menyerah kalah sebelum mencuba.

jodoh pertemuan ditangan tuhan. sekuat mana cinta kite, sehebat mana kite rancang, selame mane kite tunggu, sejujur mana perhubungan kite, tapi kalau Allah kata itu bukan jodoh kite, kite xkn bersama si dia. maka, berdoalah kepada Allah supaya ditunjukkan jodoh yang sesuai dan diredhaiNya.

semoga dipermudahkan segala rencana yang bakal diatur untuk tahun ini. jgn alpa dan lena dibuai rencana. sulamilah ia dengan keredhaan Allah yg maha esa. kelak akan bahagia. InsyaAllah... Amin





Linkwithin