}

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, January 27, 2012

Andartu atau Bermadu

Assalamualaikum..

baru je lepas habis tgk semanis kurma tv9, tajuk die aku xtau. yg penting, pasal "Andartu atau Bermadu". 2 3 minggu ni mmg aku fikirkan psl bnde ni. sbb kt office aku rmi je kakak2 yg xkahwin lagi. boyfriend pun xde. cmne la nasib bdk2 yg cmni kan. adakah ia faktor kerjaya? sosial life? atau ade sebab lain.

kadang lelaki pun takut gak dengan perempuan yg bekerjaya ni. dr segi kewangan dan faktor queen control. so far 2 tu je la yg paling ditakuti. klau laki rendah dr isteri, kemungkinan akan ade isu ungkit mengungkit berlaku. sbb perempuan ade degree, gaji besar, laki plak sijil/diploma je. gaji pun skit. nnt mule la ckp makan hasil bini. tu yg kdg bley terjadinya situasi queen control dan mindset belah isteri. mungkin mule2 xde la isu sgt. biasenye dah 3 4 tahun hidup same, cmtu la jadinye. (eh? lari tajuk la plak)

berbalik pada tajuk asal, samada Andartu atau Bermadu ade pro dan kontra nya. klau Andartu ni hidup sorg2, sunyi je rase, xde anak dan xde suami utk dijaga. lain pula bagi bermadu. senang cite kite jadi isteri no 2 lah ye. klau 2 2 pasangan redha, Alhamdulillah la. tp klau kawin jgk tp bergaduh xgune jugak.

separuh dr pahala yg kite dapat ni, datang dari hasil perkahwinan. jaga suami itu pahala, jaga anak2 itu pahala, jaga nafkah isteri dan keluarga itu pahala dan byk lagi pahala jika dibandingkan dengan hidup secara solo. tiada pahala hasil dr perkahwinan.

bermadu itu perit. tapi, kenapa tidak untuk mengejar pahala yang separuh lagi. btw, lelaki yg nk bermadu pun kene pilih jugak. xde la yg kokak2 pnye org. dr pndangan mata kasarnya, die mampu beristeri lebih dr satu dan berkemapuan untuk menanggungnya. salleh yaacob kawin rmi sbb mampu. dan bini2 die sume boleh hidup berdikari tanpa die di sisi. jadi isteri ni senang pada syaratnye, selagi ikut ckp suami yg elok2, selagitu la die selamat. Isteri ditugaskan untuk menjaga suami. lain2 xwajib,seperti masak, basuh, etc. senangkan. semua tu terletak pd keredhaan Allah. si suami pun kene la fair klau nk beristeri lebih dari satu. pandai ambil hati suami.

pernah diceritakan dalam kisah Rasulullah SAW, setiap isteri2 beliau diberikan sebentuk cincin oleh baginda secara senyap2 tanpa diketahui oleh salah satu dr madu2nya. diberitahu oleh Rasulullah, saya paling sayang pd isteri sy yg sy berikan cincin. nescaya semua isteri Rasulullah tersenyum sendirian.

ha, kan fair tu. jadikanlah Rasulullah sebagai icon kita jika kita hendak bermadu dan berkemampuan. 

ok. kesimpulannya, buatlah pilihan yang tepat samada bermadu atau Andartu. Ingat! setiap pilihan yang Allah beri pada kita, ada hikmah tersendiri. InsyaAllah.

P/S : saya xnak bermadu dengan sape2 :P




10 comments:

mimi adimzam said...

saya pun WAJIBkan buah hati saya tidak akan madukan saya dengan sape2. tapi semalam dia dah berani!! siap dia petang ni.saya cubit..cubit..cubit...!!!!

ZoOLhEaLmE said...

sy akan madukan awk dgn anak2 kite. hehe :P berani?? apekah?? hahaha.. td xcubit pun? :P

mimi adimzam said...

awk kena share sy dgn anak2 kte ;p ada la. siap piat telinga lg. nk kena lagi ke?..boleh je..hehe

ZoOLhEaLmE said...

baiklah, tp anak2 ade limit :P awk, nk kene cubit kt pipi pulak boleh? :D

mimi adimzam said...

mana boleh limit. kena share sama adil..hehe..kiri plk? kanan ni selamber je awk cubit. ni tiba2 pulak minta izin ;p

ZoOLhEaLmE said...

xnk sdil jugak. lain level lain la care sayangnye :P sy surh awk cubit pipi sy la. bkn pipi awk :P

mimi adimzam said...

ye tp as ayah kena la tolak ansur dgn anak2 yg masih kecil..eh? ;p advance plk. tunggu kawin la sy cubit2 pipi awk ;p

ZoOLhEaLmE said...

cubit in advance ape salahnye .. kan3 ;P

mimi adimzam said...

oh terima kasih sbb suka sy cubit2 awk. lps ni tiap kali jumpa sy cubit2 awk ;p

ZoOLhEaLmE said...

o o .. cubit boleh .. tp yg manje .. bkn geram ye :P

Linkwithin