}

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, February 11, 2012

Jalan kehadapan toleh kebelakang







Assalamualaikum..

bile sebut masa depan je, terkenanglah 3 perkara tu. ehmm, ape boleh buat. mase makin cemburukan kite. semakin kite leka, semakin jauh kita ditinggalkan. blaja 2nd semester. ade lagi lebih dr sepuluh. mungkin. oh! lame. penantian satu penyeksaan bukan. sakit bile difikirkan. byk lagi yg nk kene tempuh. ranjau yg xtahu ape kesudahannye. oh!

tahun ni dah 24, kejap je kan. rase baru semalam aku bermain2 dgn rakan. perjalanan semakin lama semakin mencabar. nk xnk, masa tetap akan membawa kita kehadapan. tiada istilah undur masa. teleporter juga mustahil utk dicipta. rekaan semata. Allah itu maha adil. what you give, you get back. hanya mampu toleh kebelakang tanpa mampu mengubah. itu pasti.

sudah kehilangan satu demi satu sahabat karib. dikala diri masih sunyi menanti jawapan yg belum pasti. yang berkahwin teruskan agenda membina keluarga bahagia. sedang aku menanti2 tanpa teman. oh sahabat, mana engkau. aku sunyi tiada berteman. sebak dihati bile kenangkan. tiada lagi sabahat utk gelak ketawa, gurau senda. kebahagiaan mereka menarik kemesraan kite. Ya Allah, temankanlah aku dikala sunyi. teringat aku kenangan lalu. kami main, gurau, jln bersama. byk kenangan yg kami lalui. tapi kini. ni`mat sahabat semakin lama semakin ditarik satu demi satu. Aku redha dengan ketentuanNya. Sahabat, damailah engkau dengan keluarga mu kelak. kukuhkan institusi. jadikanlah perkahwinan satu gerbang mencari sebahagian lagi tuntutan. kini aku tiada lagi teman untuk mengadu nasib. oh! aku sunyi :'(

terus mengorak langkah demi langkah. menempuh hari2 yg dtg. apakah ujian yg akan aku terima? itu rahsia Allah. aku hanya mampu bersedia. Jodoh pertemuan ditangan Allah, Qada dan Kadar ketentuan Allah. hanya mampu pasrah jika itu jalan terbaik untukku.  Ya Allah, siapkanlah diri ku utk menempuhi masa2 mendatang. Kuatkanlah hatiku dengan ketentuanMu. semoga aku tabah dengan apa jua takdir yang kau telah tetapkan. 

mase akan kehadapan. kenangan akan ditinggalkan. gunakan masa sebaik mungkin agar kenangan yg ditinggalkan akn memberi seribu erti di masa akan datang. InsyaAllah

Friday, February 10, 2012

Teguran... salahkah?

Assalamualaikum ...

sebenarnye, mlm ni sy nk cerite skit pasal teguran. baru2 ni sy ade tegur seorg kawan ni. die xbuat salah pe pun. semue ni sbb post sy bertajuk "andartu atau bermadu" dgn xsemena2 sy kene dgn sorg kakak ni. aduh, spoil btul la. sy tegur la die blk. then sy kene lagi. bley la plak die ckp sy baru nk bercouple blum lagi kahwin. xlayak nk ckp bnde ni.

dlm hati aku, kenape la die ni memperkecil2kan aku. aku xcukup matang ke nk bagi nasihat? die tu dah matang sgt ke? nak bagi nasihat pun salahkan. ehmm, zaman sekarang. xtau la nk ckp ape lagi kan. akhir zaman. nasihat menasihati dah x lut dah. xpe la. sekurang2nye aku dah tegur persepsi die. dlm islam ade menyebut, "katakanlah benar walaupun pahit" sy akn cube la btulkan mane yg xbetul lagi tu. igt, selemah2 iman adalah menegur dlm hati.

sebenarnye aku mmg suke tegur mane2 statement yg bagi aku kurang elok dan kurang sedap didengar .. korang nk tau ape yg aku sound 1 page ni? agak kasar cara aku tegur, tapi nk xnk hati ni tetap nk tegur jugak. rase ade yg xkene je. selagi mampu tegur aku tegur la. terpulang la org2 di luar sane yg nk nilai aku ni mcm mane. 

jom layan pages yg aku tegur ni. hehehe 






bagi korang, patut x aku tegur pages ni? huhu

ok la. tu je stakat ni. lain kali jmpe lagi. bye2 :)

P/S: katakanlah benar walaupun pahit

Wednesday, February 1, 2012

Febuari datang lagi :P


Assalamualaikum...

lame xmenuliskan. sebenarnye slalu je buka blog ni, dan dah tekan "new post" dah. tapi bile buke baru nk fikir tulis ape, mmg xtulis la jwbnye kan. huhu. ape bley buat. time tu xterlintas ape. kt FB sebok org cite pasal bulan februari, termasuklah aku. so that, pd petang yg indah ni, aku nk tulis pasal Februari. huhu

Februari,
kau lah inspirasiku..
kau lah pujaan ku...

ENOUGH!!

Dalam kalendar masihi, febuari adalah kalender kelahiranku.

langkah pertama, buka kalendar dlm phone
langkah kedua, select 21februari 2012,
langkah tiga, select "add reminder"
langkah empat tulis "birthday Zul"
langkah lima "save"
mudah bukan jika anda ingin jadi jutawan!

btw, best ke lahir awal ni?
ade org ckp xbest sgt. sbb awl2 tahun kan. mase tu bday ni masih suam2 lagi la. yg hot pun sbb FB yg igtkan. sbnrnye, sy xsuke FB yg igtkan. biarlah bday org yg kite syg ni kite yg igt sndiri dlm memory kite. sy suke wish bday awl. sejam sebelum bday. sbb dr situ kite tau bkn BF yg igtkan kite. kan3! huhu

btw, hari lahir sy same dgn sepupu sy. yg sy penah cite kt entri lepas. 2 tahun xsambut same. die di oversea. hrp2 next year ade mase lagi la.. kot la. mase bdk ok la. next year xtau status masing2 pe kn. huhu

OKEH! tu  je yg best bln Febuari ni.. huhu.. bye2!


Linkwithin