}

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, March 26, 2011

HARI YANG LETIH

Assalamualaikum sume...

ape yang letih? ni yg nk cite ni. hehe Actually hari ni office ade buat aktiviti. kerjasama antara pihak TM n UITM student. Lokasi di Bukit Cahaya Sri Alam atau lebih dikenali sebagai Taman Pertanian Malaysia di Shah Alam. Secara ringkasnya, explorace la lebey kurg. nk tau cite tu. kene tunggu gambar ea. xsyok plak klau xde gambar nk cite. hehe. memang penat. tp lagi penat tersangkut kt traffic jam. damn!! 1 jam kt Klang saje. hadoi. that y la aku mmg xsuke lgsg dok bandar ni. huh!

smpi rmh pon kol 3ptg. rehat2 jap tp xbley tdo la plak. smpi ke ptg. dh petang layan bola plak. men skit org je. mmg penat. huhu. men smpi magrib. blk mandi.

Pas solat Maghrib, p Kenduri plak. kol 9.30pm baru dpt rehat. hadoi. kaki dah krem2 dah. dok berjalan n berdiri je dr siang bawak ke malam. huh! esok nk repair moto plak. tgk je la ape yg bley buat nnt. hrp2 xde byk sgt nk buat. bley relax2 skit layan game. hehe

P/S : Duit sudah banyak klua. huhu

Thursday, March 24, 2011

zaman kegemilangan

Assalamualaikum kawan2

Hari ni just nk share dgn korg 1 clip yg mengimpau kegemilangan dulu2. enjoy!!!


www.this-is-my-story.com/v/F39E9RINJD67



P/S : BELIEVE IT!!    hahahaha !!  ^_^

Monday, March 21, 2011

Sepintas lalu

Assalamualaikum ...

secara am nya, sy sedang dilanda malas. dan secara rasminya, sy ishtiharkan sy memang malas. hahaha. sgt2 mls nk menghapdate belog. ade mase utk mengapdate sabtu dan ahad je. tp, sabtu dan ahad tu la dok bz gile buat itu dan ini.

48jam weekend diberi mcm xcukup je. klau petang2 on air, dah dok adik aku keliling aku nk tgk youtube layan Korea (K-Pop). Aduhai adik2 ku, xcukup ke layan youtube mase sndiri. skrg abg nk online ok! jgn la sebok2 dok suruh abg layan K-Pop same. huh! (aku pon layan gak sebenarnye. hehe)

petang2 skrg ni slalu hujan, aku pon layan la karok kt rmh. seb bek xlebat. hujan itu rahmat ok! bukan sebab aku nyanyi! dah kol 7 brenti la dr karok. mlm plak layan movie. ape2 la movie yg boleh tonton sekeluarge. syok wooo tgk rmi2, tutup lampu. mcm cinema tu. huhu.

dah tgh mlm baru online. tu pon lyn FB je. klau rajin blog walking. klau x men game pape la. kol 3 ke 4 pagi baru tdo. xde la nk update blog ku ini. huh!

ahad plak repair moto plak. mcm2 skill aku buat betulkan moto aku. terbaring la. terlentang la. buat sorg2, cmtu la jadinye. abis kuku aku itam smpi la ni. huhu. ptg igt nk online. aku baru layan 1 lagu korea ni ha, adik2 aku dgr je trus p kt aku sebok nk tgk jgak. dr 1 clip ke 1 clip diturutkan. Last2 smpi petang jgk. xsempat aku nk deklamasi sajak dlm blog. huh!

petang ade tournament bola sepak plak. dgn veteran kawasan aku. layankan je la. hr ni jadi back kiri. superb! nk tackle pon takut. name pon veteran kot, xkn nk main keras gak. just blocking2 je la. huhu. yang penting kami menang 5-1. 1 tu pon hadiah dr kami. men saje2. hehe. baru je couch bg mesej soh tranning petang ni sbb kami lawan KD Perdana. so, xdpt la nk turun tranning hr ni. tunggu je la weekend ea. hehe. fyi, team bola sepak aku namenye EastKanDar FC. search je kt google. mst ade ok! hehe

korg masih igt kawan aku yg hilang yg prnah aku critekan dulu. kini die sudah kembali. tapi dialam maya saje aku bley bertemunya. walaupon maya, tp aku bersyukur sgt dpt contact die semula setelah 3tahun menghilang. pasni xde hal kot klau nk update pape dgn die. InsyaAllah. amin. doakan la semua sihat selalu.

ok. tu je kot nk share dgn korg sume. dah xde brite lagi dah. blog baru pon blum diwujudkan. so, tunggu je la. MALAS punye pasal. hahaha

P/S : what next? huhu

Sunday, March 13, 2011

Tahniah IRMAN n DIDI

Assalamualaikum...

semalam, sabtu bersamaan 12/3/2011 telah berlangsungnye majlis pertunangan kawan aku, iaitu Irman Nasir dan pasangan, Nadia. tahniah utk korg berdua ye.

kol 12lebey irman call aku soh dtg rmh die kol 2ptg. tme tu ade hal plak. p pekan banting. cm biase la, xsah klau balik kg klau x p Banting. ntah ape la di carinye. huhu. smpi rmh pon dah kol 1 lebey. kol 1.45 tnye mama.

ZooL : Nak pegi ke xnak ea?
mama : adik ko hari p anta tunang smpi melaka. terpulang la
ZooL : ok la. p je la. bkn lalu dpt anta kwn2 tunang ni. hehehe.

Mandi siap2, solat dah sume setle baru p rmh Irman. grak same2 dgn family n kawan2 yg lain. jom kite layan Pict skit2 yg sy sempat ambk dr FB die. hahaha.

Hantaran dari sebelah perempuan

Dari pihak lelaki

Kami dan pasangan bahagia

Now, I announce both of u as a engaged couple ^_^

so, tahniah la kepada kamu berdua aku ucapkan. semoga berkekalan hingga ke jinjang pelamin hendaknye. ^_^

P/S : Mr ZooL bile lagi? hehehe


SMK Telok Datok .. Saye sayang kamu

Asalamualaikum....



hari ni nk cite psl bekas skola aku, iaitu SMK Telok Datok Banting. actually tetibe nk tulis entri ni sbb baru je td, belek2 FB, then trnmpak SMK Telok Datok. then ade link blog skali. try click la kan .. then klua la segale macam kenangan terpancar dlm memori ni ha. trus je menulis di Blog ni. hehe

bile lihat 1 per 1 cikgu2 yg pernah aku aku dulu, rase nk je kembali ke zaman tu semula. sgt2 best blaja Math la. klau math moden tu paling best. yg aja cikgu halijah n cikgu maizatun. 2 2 cikgu yg smooth je aja, tp masuk. klau cikgu suruh siapkan keje on da spot, kami sembang. cikgu lalu sebelah je buat2 tanye. cover line. cikgu dah grak p tmpat lain smbung borak lagi. hahaha.

klau Add Math plak, cikgu Mariam. sgt2 best die aja. tme die aja masuk je. klau dlm class tu an da spot la bely jawab. ade la idea nk buat, tp tme exam xmasuk plak. hadoi. cmne ntah. hahaha. cikgu Mariam cikgu yg sngt tegas. tme class die, die nk sume student ade dlm class. xde la ckp nk sukan ke nk p blk kaunseling ke. jiwa pendidik tu sgt terserlah la kate org.

utk Lukisan kejuruteraan plak, sgt2 best. kami hanya ada 8+1 org plaja sahaja. mmg superb class tu. hahaha. f4 cikgu Chia yg aja, f5 cikgu Adzlina yg aja. dgn cikgu Chia, die blur2 alang. klau ltak marker kt white board mmg lame. huhu. die hold marker tu smpi tau ape yg die nk tulis. Klau cikgu Adzlina plak, die yg buatkan semua projek2 LK kami. best kan dpt cikgu mcm tu. mst korg jeles kan. mane ade cikgu yg buatkan keje ank muridnye. projek plak tu. hahaha. dgn cikgu Azlina ni jgak aku dpt p Peringkat Negeri utk pertandingan Lukisan Kejuruteraan. thanks cikgu Adzlina.

utk cikgu class aku, cikgu Noraini Mansor. cikgu yg sgt2 lemah lembut. mengajar bdk2 skola menengah mcm aja kanak2 tabika. mmg baik cikgu tu. sgt2 terima kasih aku ucapkan dkat die sbb byk sabar dgn perangai kami. aku Wakil Class dulu. harap2, sepanjang sy brkhidmat jadi wakil class ni sume brjalan dgn lancar la ye. hahaha. pdhal ikut ponteng class. hehe

untuk cikgu2 kaunselor ku, cikgu Aznora n cikgu Ibrahim, 2 2 ni lah yg byk bagi aku peluang untuk mengumpul sijil2 ku. dgn unit ni aku join kursus "Birotata Negara", unit ni gak bagi aku kursus "Bina Insan", "Kiosk Kerjaya", "SKOR A Berita Harian", dan segale macam jenis seminar yg dah aku pegi termasuk seminar dgn Amalina 17A tu, seminar lebih, pandainye x hahaha.

Fuhhh!! mmg xkan habis la klau crite 1 1 pasal cikgu aku. sume nye aku sayang belaka. xde yg xberjasa kt aku. hehe. thanks to all cikgu yg pernah mengajar aku. kerana kamu, aku tak kan berada di sini. disini la sgt. hahaha . 


P/S : ni text hari guru ke ape ni ea? hahaha

Friday, March 11, 2011

Pembaharuan

Assalamualaikum ....

pembaharuan? apekah???

ok, skrg ni aku dah pk masak lemak cili api, aku nk buat blog lagi 1. nk bagi traffic lagi kencang. nk cari site income yg sgt wow! .. hahaha. bunyi mcm xlogic je kan. tp tu la yg aku kan cube buat. jom kite mulekan tips untuk memulakan langkah pertama untuk masuk ke glamorous. huhu

1st aku akn create blog baru yg bernama " Blablabla" belum difikirkan lagi yg penting ringan dah ade umph!!

2nd masukkan segala input yg hangat2 sahaja, contoh artis tu artis ni, selain itu masukkan crite2 menarik dan pict2 menarik juga dgn bantuan pakcik google. isu sensitiviti harus dielakkan. lebih kepada natural issue. elakkan dari mengadu masalah ok!

3rd setelah input2 menarik sudah diupload dan post kan, (basic xkurg dr 15 crite kot), langkah seterusnya adalah blog walking dan tinggal kan kesan. wat la komen ke, memo ke, cm gitu la gamaknye. klau org tu masih belum famous, die akn tgk sape kah kerangan kite yg mengomen die pnye blog tu. once die click link kite, die mst la bace. then terpulang la die nk follow ke xnk.

4th ok, the last stes is keep updating my blog. xkisah la best ke xbest ke. dah dpt follower baru rmi baru la bley skit masuk hal peribadi skit demi skit ea. hehe.

so, selesai sudah rangka kerja yg dah dibuat ni ha. tinggal ikut je. kpd anda yg nk join sy, jom la. kite fite, sape paling berkesan dgn step2 ni. huhu. 


APE YANG PENTING??

KENE RAJIN



okeh! tu je kot. nnt kan kemunculan blog baru saye ye. hehehe. bye2

P/S : klau xrajin xgune jugak. hahaha

Thursday, March 10, 2011

Antara Smart dan Semak

Assalamualaikum...

ok, hari ni aku nk cite psl blog. blog ape? blog yg korang dok hias2 tu la. adakah ia menambahkan cool atau menjadikan blog korg semak?

bile difikir2, mmg la cantik n rase penuh je blog klau dihias dgn banner tu, banner ni. kire xde la kosong sgt blog korg tu nnt. tp klau dah penuh sgt, tu nk letak, ni nk letak, dah xde serinye dah. tambah semak ade la. so, letak mane yg patut je la ye kawan2. ok, sekian .. hehe.

Reader : eh! tu je..
ZooL   : Ye, tu je... enjoy. ^_^


 Hanis Zulaikha punye blog. cantek ke???




Fatin liyana Asri punye blog. lawa lawa lawa. (orang nye) hehe




P/S :Biar jadi Smart jgn jd Semak

Tuesday, March 8, 2011

February berlalu sudah

assalamualaikum...

bulan 2 sudah berlalu. byk yg aku kene tempoh dlm bln 2, terutamanye kewangan.

awl2 gaji je dpt surat dr pejabat peguam. ye peguam, sbb aku xbyr ptptn. hahaha. padan muke aku. korg jgn tiru mcm aku tau. klau ade duit byr je. jgn tangguh2. nnt lagi sakit. huhu.

so, disebabkan takut kene saman nk masuk mahkamah la bagai, aku deside byr je la. actually bkn xde duit. cume kene korek tabung skit la. saket gak mule2 nk kua. tp nk buat cmne. brani buat brani tanggung la beb. hahaha.

ok, 2nd is my PC. buat hal jugak. nk trouble shoot bknnye pndi sgt. so, tersadai la PC aku sebulan kt rmh sbb xde duit nk baiki. ksian adik2 aku kt rmh tu ha. xdpt nk online. huhu. gaji bln 3 bru la brani anta kedai. nk xnk 60 terbang.

ok, yg paling hangin nye, aku anta pagi. kol 10.30pagi dh smpi, tunggu la kjap igt bley siap on da spot, tp xsiap gak. dtg ambk kol 1 tgh hr xsiap gak. dtg kol 6 ptg, pon xsiap gak. hangin gile time tu. aku snggup tunggu. 1jam stgh aku tunggu, cam haram, xsiap gak. aku bla je xckp ape. esok petang aku bru ambk. kol 5, masih terbbonggang lagi PC aku. lagi la hangin gile babeng.

aku pon marah2 la org tu. die buat skit pastu ckp dah sip. die soh aku format pc aku plak. cam haram, korg yg buat pc aku lagi rosak, korg nk tambah bale lagi kt aku. lagi la hangin. aku decide nk belek sndiri. blk je aku trus tengok pc aku. bukak je dlm. lagi la hangin aku. cam haram btul la. ni la bahana bdk2 praktikal yg buat. audio dpan xpsg. CDwriter aku xpsg, DVDwriter aku xdetect, kipas aku xfunction, windows aku corrupt, additional fan xfunction. tme tu aku dh panas gile dah. ok! repair sendiri. dahn psg mane patut masih xpuas hati lagi.

buat kali ke-4 aku p kdai tu. bos die yg ade, ank buah sume dh blk. pe lagi, aku ngadu la kt bos die trus psl staff2 die. seb bek bos die ok. dh psg aku pon blk la. dgn harapan ok. blk trus try psg. "no signal " plak. lagi haram. aku cabut blk ape yg die psg tu. dkat sejam aku belek, rupe2nye ram tanggal la. hamppeh btul. besa gile tngan die smpi ram pon tanggal. ok. pasang ram je aku on.

windows stil error, bile aku bkak graffic card aku ok plak. ok. aku uninstall then install blk graffic card aku. baru la segale2 nye ok. hampeh pnye bdk2 praktikal tu. ckp aku pnye window corrupt plak. padahal korg yg xtau. huh! dsbabkan dah penat n esok nk bgn awl, aku pon psg PC aku blk n tdo. ade la skit2 yg aku blum check. xpe, this week aku tgk la. selesai issue PC yg panjang lebar ye. hehehe

ok, the 3rd one my moto. mcm biase la. tiap2 bulan klau xmintak duit xsah. nk xnk, turutkan je la kehendak moto tu. klau xikut lagi susah. tu je la moto utk aku cari rezeki. (mcm bersamamu plak). ok, mule2 tuka tayar, next week tuka rim plak. nk xnk dkt rm150 gak ilang. layankan je la. huhu

last one is my mission utk tuka ke cyberjaya. setelah aku ckp kt bos aku nk tuka n bos aku pon mcm bg aku tuka, bdk yg nk tuka dgn aku plak buat hal. aku bgtau bos aku soh call die untuk urusan seterusnye. die bley kate dgn aku die dah ade 4 5 org yg nk tuka dgn die since jun 2010 lagi. mau nye aku xhangin. dah la separuh berani aku ckp kt bos aku, die plak buat cmni. lagi la haram. ade lagi sorg calon yg nk tuka.

aku xkisah la die unit ape pon, tp die plak yg takut nk masuk dlm unit aku. dgn alasan xnak call2 org. hello kak!! name pon TM, syarikat telekomunikasi. mst la kene call2 org. aiyooo. jom la tuka sama saya. :((

skrg ni aku mcm dah mls la nk update blog. teringin tp xtau bile nk update. klau kt sini, asl malam je tgk movie, pastu ngantuk, then tdo. klau kt office mcm xsdap la plak. dok kt tgh2 jln kot. tmpat org lalu lalang. nk menulis pon srbe takut jadinye. kot2 ade yg jadi spy kt blkg. xkantoi nmenye. huhu.

klau blk kg je ade saje nk dibuatnye. petang2 main bola, pagi sabtu sebok hal moto, kol 3 tdo smpi ptg, kdg tgk hindustan.hehe. mlm kdg lpak dgn kwn2 tgk bola. tgh mlm baru blk. baru la nk online. biasenye klau online tgh mlm ni layan FB je. xpon blog walking. smpi la 2 3 pagi baru tdo. kdg 2 3 kali ayah jengok. bilik terang je xtdo. huhu.

wlupon tdo lmbt, tp subuh still bgn, tdo blk, kol 8 kdg adik dah sebok kejutkan. bangun je la. plg lwat kol 9. pagi ahd sbok nk p pekan banting. buat tu la, ni la. mcm xpnah blk kg. huhu. tu la rutin aku. mmg xbrape nk ade space utk mendeklamasikan puisi2 indah dlm blog. hehe.

mase depan? xtau la. buat mase ni aku layan kan je kehendak realiti. belum tercapai akal nk pk mase dpan. huhu.

kawan2 dah sebok2 ade yg nk kawen. yg dah kawen pon dh rmi gak. biarkan mereke diulik realiti sedang aku menikmati fantasi hidup yg entah kemana. cewah, puitis geh. huhu. k la. pnjg dh kot. pas ni nk try berpuisi la. huhu.

P/S : kesusahan mengajar makna kesenangan.

(pending since early March)

KEPIMPINAN ISLAM

Assalamualaikum..

Bukan kemajuan yg dicari, tapi Islam yang dicari.

begitulah luahan yg aku ingin share dgn korg. baru2 ni aku ade dengar pemimpin negara melaungkan ayat yg lebih kurang mcm ni "kita mengcari kemajuan dan itulah yg kita boleh bangga kan dgn negara Islam lain" dan ayat lain seperti " tgk kelantan tu, nk ke kite dipimpin dgn kerajaan miskin seperti itu" lebih kurg mcm tu la. beliau bercakap dengan begitu angkuh dan bongkaknya.

dlm hati aku terdetik, sampai hati beliau mengeluarkan kata2 sebegitu. sedar atau tidak, tahukah beliau yg junjungan kite xpentingkan harta, kemewahan, kelengkapan. kite pon belajar sejarah islam jgk. pemimpin agong Nabi Muhammad SAW pon hidup serbe sederhana.

nk diceritakan dlm 1 kisah. Rasulullah tidur beralaskan tikar/lapik. apabila bangun badan Rasulullah berbekas disebabkan berbaring dipermukaan alas tadi. sahabat menangis melihat kesederhanaan seorg pemimpin Agong yg sgt sederhana.

diceritakan 1 kisah lagi, ketika saidina othman klau xsilap, ketika dijemput oleh para panglima perang ketika ingin mngambil kunci kota suci Jerussalam dari Byzantium, saidina uthman hanya membawa seorg penolongnye dan membawa seekor unta/kuda. mereke bertuka2 tempat, ketika saidina uthman menunggang unta, membantunya menarik unta tersebut, ketika membantunye menunggang unta, saidina uthman menariknya. mereke bergilir2 hingga lah smpi ke jerussalam. ketua byzantium melihat keadaan itu, lalu berkata, "jika begini lah sifat kamu, maka jerussalam tidak akan dimiliki sesiapa selepas ini"

1 lagi kisah, tntang saidina abu bakar/ umar, sy pon lupe. ketika beliau membuat kerja2 kerajaan, seorg anaknye ingin berbincang dgn beliau akan 1 perihal. sebelum bncang, beliau brtanya, "adakah ini isu negara atau bukan" ank nye brkata "bukan" lalu beliau meniup lilin yg menyala smbil berkata, "ini milik rakyat"

begitulah serba sedikit perihal kepimpinan khulafa` arrashidin yg harus ditiru oleh pemimpin2 Islam yang lain agar negara islam dpt diwujudkan secara total.

bukan zaman yg dipersoalkan, tetapi sejauh mana islam yang dibawa seorg pemimpin untuk memimpin negara.

bagaimana kita nk selesaikan isu anak luar nikah, zina, jual anak, bunuh, dan pelbagai lagi isu sahsiah yg sgt runtuh dimasa kini jika barisan pemimpin negara hanya menyetuh tentang pembangunan pesat tanpa memikirkan pembangunan sahsiah.

pemimpin kita, baru duduk di jalanan smbil menonton bola sepak sudah dianggap rendah diri. bukan nk merendahkan, tp itulah kenyataan.

negara kita antara tertinggi kadar rasuahnya. senang je nk uji diri kite.

letakkan di situasi kene saman.

kita nak bagi rasuh?
kita nak terima rasuah?

"dari aku byr 300 kt polis, baik aku rasuah 50, xde la rugi sgt"

sejauh mana kite berkeras untuk elak dr memberi rasuah. skrg mungkin anda kate boleh, cuba di situasi sebenar. mampukah kita? tepuk dada tanpa iman.


P/S : Bukan nk berpolitik cume nak mengkritik (Rakyat kecewa)

Linkwithin